Συμμετοχή της Κύπρου σε Ισραηλινές ασκήσεις με το βλέμμα στο Ιράν

Δεκάδες ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν ασκήσεις στη Μεσόγειο και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο στρατός την Πέμπτη, καθώς είναι έτοιμος για διαφορετικά «σενάρια» εναντίον του Ιράν. Οι δύο χώρες έχουν εγκλωβιστεί σε έναν σκιώδη πόλεμο που έρχεται εν μέσω εντάσεων σχετικά με τις καθυστερημένες προσπάθειες για αναβίωση μιας συμφωνίας που αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν είναι σε θέση να αναπτύξει πυρηνικό όπλο.

Το Ισραήλ αντιτίθεται σθεναρά στην πυρηνική συμφωνία του 2015 και έχει δεσμευτεί να κάνει ό,τι χρειάζεται για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα. «Συνεχώς προετοιμαζόμαστε και εκπαιδεύουμε για πολλά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων των απειλών από το Ιράν», ανέφερε η ισραηλινή στρατιωτική δήλωση σχετικά με τις ασκήσεις, μέρος των οποίων διεξήχθη από κοινού με την Κύπρο.

«Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν εναέριες ασκήσεις πάνω από τη Μεσόγειο Θάλασσα για να εξασκήσουν πτήση μεγάλης εμβέλειας και να χτυπήσουν μακρινούς στόχους», ανέφερε η ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη. Ανέφερε ότι τα αεροσκάφη είχαν «προσομοίωση πτήσης μεγάλης εμβέλειας, εναέριο ανεφοδιασμό και πλήγμα μακρινών στόχων» κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη.

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της άσκησης «Chariots of Fire» που αναβλήθηκε τον Μάιο του 2021 με βάση το σενάριο σύγκρουσης με τους Παλαιστίνιους, αλλά αναβλήθηκε από έναν πόλεμο 11 ημερών με την Χαμάς.

Την Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι το προσωπικό από «στόλους πυραυλικών πλοίων και υποβρυχίων» ολοκλήρωσε μια «σύνθετη και μακρόχρονη άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα». «Αυτή η εκτεταμένη εκπαιδευτική άσκηση προσομοίωσε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης θαλάσσιας υπεροχής και της διατήρησης της ελευθερίας ελιγμών στην περιοχή», ανέφερε ο αρχηγός του ναυτικού Ντέιβιντ Σάαρ Σαλαμά.

Η Κύπρος είπε ότι συμμετείχε σε μέρος των ισραηλινών ασκήσεων, τονίζοντας ότι δεν στόχευαν εναντίον τρίτων. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι οι ασκήσεις δείχνουν «τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ σε άμυνα και ασφάλεια».

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι «βασίζονται σε πλασματικά σενάρια» και «δεν στοχοποιούνται εναντίον οποιασδήποτε άλλης χώρας στην περιοχή».

«Αυτή είναι η κορύφωση μιας από τις μεγαλύτερες και πιο εκτεταμένες ασκήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει εδώ και χρόνια», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντζ μετά από μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

ViaDiplomacy Newsroom