Συνάντηση Μητσοτάκη – Γιοχάνις με αιχμή την ενεργειακή κρίση και την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της οποίας εξέτασαν θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με αιχμή την ενεργειακή κρίση και την ανάγκη απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμη για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου.

Ο Ρουμάνος Πρόεδρος βρίσκεται στην Αθήνα για τη διήμερη συνάντηση των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός, υπογράμμισε τη σημασία του Νότιου Διαδρόμου, ενώ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Ρουμανίας για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα και τις διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες που τη μετατρέπουν σε κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, από την ελληνική πλευρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού πρέσβης ‘Αννα-Μαρία Μπούρα, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά το αίτημα της Ρουμανίας να γίνει δεκτή στο Σένγκεν και στην Ευρωζώνη» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Η κυρία Σακελλαροπούλου καλωσόρισε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Ρουμάνο ομόλογό της, με την ευκαιρία της άφιξής του στη χώρα μας, και ευχήθηκε σύντομα να πραγματοποιηθεί και η επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Συνεχάρη, επίσης, τον κ. Γιοχάνις για την χθεσινή εθνική επέτειο της Ρουμανίας και του ευχήθηκε ευημερία και πρόοδο στον ρουμανικό λαό εκ μέρους του ελληνικού λαού. Όπως είπε «Περνάμε μια ιδιαίτερα απαιτητική περίοδο στην Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και με τις κρίσεις που έχουν προκύψει, ανθρωπιστική, ενεργειακή, οικονομική, η στάση της Ευρώπης και η αλληλεγγύη που έχει επιδείξει, όπως και όλα τα κράτη μέλη, είναι πάρα πολύ σημαντική».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Κλάους Γιοχάνις ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εγκάρδια υποδοχή και υποστήριξε ότι η γενική κατάσταση είναι πράγματι δύσκολη, καθώς «όλοι περνάμε μια δύσκολη εποχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν δημιουργηθεί προβλήματα τα οποία δεν είχαμε και πρέπει να επιλυθούν και είναι ευκαιρία να συζητήσουμε αυτά τα θέματα».

Αναφερόμενος στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ καλή και πρόσθεσε «μας ενώνουν πολλά και κατά κύριο λόγο νομίζω ότι έναν σημαντικό ρόλο παίζει η ελληνική κοινότητα, η οποία έχει προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά στο Βουκουρέστι, αλλά επίσης και η ρουμανική κοινότητα, τα μέλη της οποίας ζουν εδώ στην Ελλάδα».

ViaDiplomacy Newsroom