Συνάντηση Νίκου Δένδια με την ομάδα φοιτητών από την Θράκη που κατέκτησε την 1η θέση στο διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκεμε τους βραβευθέντες φοιτητές της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης Διεθνούς Δικαίου. Η ομάδα εκπροσώπησε την Ελλάδα και την Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο διεθνή διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Διεθνούς Δικαίου Τέλντερς 2021 (Telders International Law Moot Court Competition), κατέκτησε την 1η θέση και τιμήθηκε με το βραβείο Max Huber.

«Για εμάς έχουν δύο πράγματα τεράστια σημασία. Το πρώτο είναι από πού προέρχεται η ομάδα σας, ότι προέρχεται από τη Θράκη, από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Το δεύτερο, βέβαια, είναι ότι ο διαγωνισμός που συμμετείχατε έχει να κάνει με το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί το Διεθνές Δίκαιο είναι πάντα ο πυλώνας για εμάς, διαχρονικά ως χώρα και επί όλων των κυβερνήσεών της» ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών κατά την συνάντηση με τους φοιτητές.

Ενώ σημείωσε, «η Τουρκία αρνείται την UNCLOS. Είναι σαν να προσπαθείς να λύσεις μια άσκηση Γεωμετρίας και εσύ να χρησιμοποιείς Ευκλείδεια Γεωμετρία όπου υπάρχουν παράλληλοι και ο άλλος να χρησιμοποιεί μια άλλη Γεωμετρία στην οποία δεν υπάρχουν. Όμως, η UNCLOS καθίσταται πλέον ο κοινός τόπος παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ δεν την έχουν προσυπογράψει, αλλά παρά ταύτα ο νέος Υπουργός Εξωτερικών ο Άντονι Μπλίνκεν εδώ και λίγες εβδομάδες ευθέως τοποθετήθηκε υπέρ της και μάλιστα προς τη χώρα του υπέρ της υπογραφής της. Η ελευθερία των θαλασσών έχει μια τεράστια σημασία για όλη την ανθρωπότητα. Αλλά για μια μικρή χώρα το να είναι παγκοσμίως η πρώτη ναυτική δύναμη είναι ένα τεράστιο αβαντάζ που της δίνει έναν βαρύνοντα λόγο στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας.»

Στην Εικονική Δίκη 2021 συμμετείχαν 30 ομάδες φοιτητών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ρωσίας.

ViaDiplomacy Newsroom