Συνάντηση Νίκου Δένδια με τον Πρόεδρο της Τσεχίας

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν έγινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πράγα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η ενίσχυση των διμερών πολιτικών και εμπορικών σχέσεων, η συνεργασία Ελλάδας- Τσεχίας εντός ΕΕ, υπό το φως της τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.

«Είχα την τιμή να συναντήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τσεχίας, τον κύριο Ζέμαν, να ακούσω τις απόψεις του για την μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την τιμή της ενέργειας, για τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

«Αλλά επίσης να τον ενημερώσω και για τα ειδικά προβλήματα της δικής μας περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου, και την τουρκική προκλητικότητα, τις τουρκικές αναθεωρητικές απόψεις που συνιστούν ένα αναθεωρητικό αφήγημα σε ένα βαθμό παρόμοιο με το αναθεωρητικό αφήγημα που εκπορεύεται από τη ρωσική πλευρά».

Όπως ανέφερε, προηγουμένως, είχε γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Γερουσίας και την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Γερουσίας της Δημοκρατίας της Τσεχίας, «όπου είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την παρούσα κρίση, και να τους εξηγήσω την ελληνική άποψη για τις πρόσφατες εξελίξεις και να τους ενημερώσω για το τι αντιμετωπίζουμε εμείς οι Έλληνες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Αμέσως μετά, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στο Άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το Gymnich.

Εκεί, όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η ατζέντα θα έχει να κάνει, αφενός μεν με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία -θα υπάρξει γεύμα αύριο με την παρουσία του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών και των υπουργών Εξωτερικών της Μολδαβίας και της Γεωργίας. «Αλλά, εκτός από αυτό, θα συζητήσουμε και ζητήματα που αφορούν την Αφρική, τις σχέσεις με την ΕΕ, και γενικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη καθώς πηγαίνουμε προς τον χειμώνα», κατέληξε.

ViaDiplomacy Newsroom