Συνάντηση Πρωθυπουργού με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής καθώς και με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Θέματα που αφορούν το πρεσβυγενές Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση με τον κ. Θεόδωρο Β΄ συζητήθηκαν επίσης διεξοδικά τα προβλήματα και οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί στην περιοχή της δικαιοδοσίας του και τονίστηκε η σημασία του ρόλου του.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε στον Πατριάρχη την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Αλεξανδρείας και το Ελληνορθόδοξο ποίμνιο στην Αφρική.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Μακάριο

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, στο Μέγαρο Μαξίμου και συζήτησαν το έργο της Αρχιεπισκοπής, για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη και την εκτίμησή του. Τονίστηκε το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, αλλά και η συνεισφορά της στη διατήρηση των δεσμών της ομογένειας με την Ελλάδα. Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της συνάντησης, στις προσεχείς εκλογές Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό θα έχουν για πρώτη φορά τη δυνατότητα να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

«Για πρώτη φορά πρέπει να σας πω, το ξέρετε κιόλας, σε αυτές τις εκλογές θα δοθεί και η δυνατότητα σε κάποιους -θέλαμε να είναι περισσότεροι, αλλά δυστυχώς οι περιορισμοί του νόμου δεν το επιτρέπουν- να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Αρχιεπίσκοπο.

«Είναι για εμένα μία δέσμευση, θέλω να σας μεταφέρω, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός και καταφέρουμε να βρούμε την απαραίτητη πλειοψηφία των δύο τρίτων, να απλοποιήσουμε ακόμα περισσότερο το σύστημα αυτό, για να μπορεί να συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία όποιος είναι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο στην Ελλάδα, χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Αυτό θέλαμε να κάνουμε κι αυτή την φορά. Δυστυχώς δεν κατέστη εφικτό επειδή κάποια κόμματα αντέδρασαν. Πετύχαμε το ελάχιστο δυνατό, αλλά την επόμενη φορά θα κάνουμε περισσότερα», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Είμαστε σίγουροι όλοι μας και το περιμένουμε», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μακάριος.

ViaDiplomacy Newsroom