Συνελήφθη ο εγκέφαλος της Γενοκτονίας στην Ρουάντα

Ο ύποπτος για τη γενοκτονία από τη Ρουάντα Felicien Kabuga, συνελήφθη το Σάββατο κοντά στο Παρίσι μετά από 26 χρόνια διαφυγής, δήλωσε το Σάββατο το Γαλλικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο 84χρονος πλέον Kabuga , ο οποίος είναι ο πλέον καταζητούμενος στην Ρουάντα, είχε επικηρυχθεί 5 εκατομμύρια δολάρια. Ζούσε με ψευδή ταυτότητα σε ένα διαμέρισμα στο Asnieres-Sur-Seine, σύμφωνα με το υπουργείο. Οι Γάλλοι αστυνομικοί τον συνέλαβαν στις 05:30 το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε το υπουργείο.

Η γενοκτονία του 1994 άφησε βαθιά τραυματισμένη την κοινωνία της Ρουάντας. Σήμερα επιβαρύνει τις σχέσεις της χώρας με τις γειτονικές. Παρά τα χρόνια που πέρασαν οι φυλετικές διαφορές  δημιουργούν ακόμη εντάσεις.δημιουργούν ακόμη εντάσεις.

Εικοσιέξι χρόνια έχουν περάσει από την γενοκτονία των Τούτσι στη Ρουάντα. Σήμερα η χώρα της ανατολικής Αφρικής θεωρείται πρότυπο ασφάλειας. Κυρίως στον οικονομικό τομέα έχει ανακάμψει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Όμως η γενοκτονία των ακραίων Χούτου επί των μετριοπαθών Τούτσι το 1994, έχει αφήσει βαθιά τραύματα στη χώρα και την κοινωνία. Βέβαια τα 12 εκατομ. κατοίκων ζουν σήμερα ειρηνικά μεταξύ τους, αλλά οι μνήμες των φρικιαστικών γεγονότων τους έχουν για πάντα στιγματίσει. Ανάμεσα στον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 1994 πάνω από 800.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν με τον πιο φρικτό τρόπο, οι υποδομές καταστράφηκαν ολοκληρωτικά.

Ο Ερντογάν κατηγορεί του Γάλλους για την Γενοκτονία των Τούτσι

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Απρίλιο του 2019 είχε καταφερθεί εναντίον των Γάλλων, κατηγορώντας τους ότι ήταν αυτοί οι υπεύθυνοι της Γενοκτονίας στην Ρουάντα. «Δίνουν μαθήματα» στην Τουρκία για τη «γενοκτονία των Αρμενίων», είχε αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Εάν κοιτάξουμε εκείνους που επιχειρούν να δίνουν μαθήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τη δημοκρατία στην Τουρκία με το αρμενικό ζήτημα και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, εμείς βλέπουμε ότι όλοι τους έχουν αιματηρό παρελθόν» είχε σημείωσει ο Ερντογάν σε ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

«Είναι προφανές ποιος σκότωσε 800.000 ανθρώπους στη γενοκτονία της Ρουάντας μόλις πριν από 25 χρόνια, οι υπεύθυνοι είναι οι Γάλλοι» κατήγγειλε, αναφέροντας επίσης την Αλγερία. «Οι Γάλλοι ήταν πάλι που σφάγιασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη γενοκτονία στην Αλγερία» είχε σημειώσει στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Διαθέτουμε αρχεία και έγγραφα που το αποδεικνύουν ξεκάθαρα» είχε προσθέσει

ViaDiplomacy Newsroom