Σύνορα Κίνας με Βιετνάμ – Χιλιάδες φορτηγά κρατήθηκαν από τις Κινεζικές μετά από αναφορές για κρούσματα COVID-19

Το υπουργείο Εμπορίου του Βιετνάμ ζήτησε από τις κινεζικές αρχές της Γκουανγκσί να λάβουν επείγοντα μέτρα για να μειώσουν τη συμφόρηση στα συνοριακά περάσματα αφού η Κίνα ενίσχυσε τους συνοριακούς της ελέγχους για τον COVID-19, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Εικόνες και βίντεο από το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Βιετνάμ (VNA) έδειξαν ότι χιλιάδες φορτηγά που κρατήθηκαν στα σύνορα μετά από αναφορές ότι εντοπίστηκαν εισαγόμενα κρούσματα COVID-19 στην επαρχία Γκουανγκσί.

«Τα μέτρα πρόληψης κατά των ιών που εφαρμόζει η Γκουανγκσί στο πλαίσιο των πολιτικών «μηδενικού COVID», συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των συνόρων ή της διακοπής των εισαγωγών φρούτων, είναι υπερβολικά απαραίτητα», ανέφερε η VNA, επικαλούμενη δήλωση του υπουργείου Εμπορίου.

«Αυτή η διαταραχή έχει προκαλέσει αρνητικό αντίκτυπο στο διμερές εμπόριο και μεγάλες απώλειες σε επιχειρήσεις και ανθρώπους και στις δύο πλευρές».

Οι εμπορικοί αξιωματούχοι της Guangxi είπαν ότι θα αυξήσουν τη διάρκεια του εκτελωνισμού και θα διαβιβάσουν άλλες προτάσεις σε ανώτερες αρχές, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Βιετνάμ και η μεγαλύτερη αγορά για τα φρούτα και τα λαχανικά της.

Ο εμπορικός κύκλος εργασιών των γεωργικών προϊόντων μεταξύ των δύο χωρών τους πρώτους 11 μήνες του 2021 αυξήθηκε 19,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο στα 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom