Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: 900 μαχητές από Ναγκόρνο-Καραμπάχ επέστρεψαν στη Συρία

Περισσότεροι από 900 Σύροι φιλότουρκοι μαχητές επέστρεψαν σε διαδοχικά κύματα στη Συρία μετά το τέλος των μαχών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Έπειτα από έξι εβδομάδες συγκρούσεων, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία υπέγραψαν στις 9 Νοεμβρίου συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει το Αζερμπαϊτζάν, κατηγορήθηκε ότι έστειλε Σύρους μαχητές στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για να ενισχύσουν τις δυνάμεις του Μπακού, κάτι που διέψευσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Περισσότεροι από 900 μαχητές παρατάξεων που υποστηρίζουν την Άγκυρα επέστρεψαν στη Συρία σε πολλά κύματα», ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο, υπογραμμίζοντας πως το τελευταίο από τα κύματα αυτά κατεγράφη στις 27 Νοεμβρίου.

Οι μαχητές επέστρεψαν στα υπό τουρκικό έλεγχο εδάφη στη βόρεια Συρία, κυρίως στις περιφέρειες της Αφρίν, της Γιαραμπλούς ή της Αλ-Μπαμπ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

«Άλλα κύματα επιστροφής μπορεί να ακολουθήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες», πρόσθεσε ο Αμπντέλ Ραχμάν λέγοντας ότι περιμένει πως «όλοι» όσοι εστάλησαν στο Αζερμπαϊτζάν, τελικά θα επιστρέψουν στη Συρία.

«Ο συνολικός αριθμός των σύρων μαχητών που εστάλησαν στο Αζερμπαϊτζάν ήταν 2.580», δήλωσε διευκρινίζοντας πως 293 εξ αυτών σκοτώθηκαν στις μάχες.

Η Γαλλία ζήτησε πρόσφατα να υπάρξει «διεθνής επίβλεψη» της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ κυρίως ώστε να υπάρξει εγγύηση για την επιστροφή των ξένων μαχητών, ιδιαίτερα των Σύρων.

«Η αναχώρηση ξένων μαχητών ανεπτυγμένων στη σύγκρουση αυτή είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για τη σταθερότητα της περιοχής», είχε υπογραμμίσει τον Νοέμβριο γαλλική διπλωματική πηγή.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας