Τα δεδομένα της επίθεσης στο Ιράν

Αμερικανικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στην πυρηνική υποδομή του Ιράν απόψε, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σηματοδοτώντας την άμεση είσοδο της Ουάσινγκτον στην κλιμακούμενη σύγκρουση εννέα ημέρες αφότου αυτή ξεκίνησε με ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.
Οι βασικές πληροφορίες σχετικά με τις αμερικανικές επιθέσεις στο Ιράν.
Επίθεση
– Ο Τραμπ ανακοίνωσε την επιχείρηση μέσω του Truth Social.
– Οι επιθέσεις στόχευσαν τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις: το Φορντό, το Νατάνζ και το Εσφαχάν.
– Ένα «πλήρες φορτίο βομβών» έπεσε στις εγκαταστάσεις του Φορντόου.
– Σύμφωνα με το Reuters, οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 εξοπλισμένα με βόμβες καταστροφέα καταφυγίων GBU-57.
– Αυτή είναι η πρώτη στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν από το 1979.
– Το ABC News ανέφερε ότι το Ισραήλ έλαβε προειδοποίηση για την επιχείρηση.
Δεν υπάρχει ακόμη αντίκτυπος
– Ειδικοί που έδωσαν συνέντευξη στο NBC News λένε ότι η επίθεση στο Φόρντοου είναι απίθανο να προκαλέσει πυρηνική έκρηξη ή μεγάλης κλίμακας απελευθέρωση ραδιενέργειας.
– Οι διεθνείς παρατηρητές πιστεύουν ότι η τοποθεσία δεν περιείχε πυρηνικές κεφαλές ή αντιδραστήρες.
– Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εγκαταστάσεις στο Φόρντοου είχαν εκκενωθεί νωρίτερα και δεν υπέστησαν μη αναστρέψιμες ζημιές.
«Ώρα για ειρήνη»
– Μετά τις επιθέσεις, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει έρθει η «ώρα για ειρήνη»
– Το χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ισραήλ και τον κόσμο» και προέτρεψε το Ιράν να «συμφωνήσει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο».
– Το CNN ανέφερε ότι ο Τραμπ δεν σχεδιάζει επί του παρόντος πρόσθετα πλήγματα και αναμένει απάντηση από την Τεχεράνη σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
– Νωρίτερα, ο Τραμπ δεν είχε αποκλείσει ένα πλήγμα στο Ιράν, ιδίως στις εγκαταστάσεις του Φορντόου. Ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η απόφαση θα ληφθεί εντός δύο εβδομάδων.
Εγκατάλειψη της διπλωματίας
– Πριν από τις επιθέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους συμμάχους ότι η Ουάσινγκτον παρέμενε προσηλωμένη σε μια διπλωματική επίλυση, ανέφερε η Wall Street Journal.
– Ο Ρούμπιο είχε συνομιλίες με αξιωματούχους από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Γαλλία και τη Σουηδία για μια διήμερη περίοδο.
– Εν τω μεταξύ, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε με Ευρωπαίους εκπροσώπους στη Γενεύη, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν απέδωσαν πρόοδο.
Ισραήλ
– Για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης στις 13 Ιουνίου, δεν εκδόθηκαν ειδοποιήσεις για ρουκέτες στο Ισραήλ για πάνω από 24 ώρες.
– Σε απάντηση στις αμερικανικές επιδρομές, ο ισραηλινός στρατός αυστηροποίησε τους περιορισμούς για τους πολίτες, απαγορεύοντας τις δημόσιες συγκεντρώσεις και σταματώντας τις μη απαραίτητες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Ημέρα 10 κλιμάκωσης
– Το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επιχείρηση στις 13 Ιουνίου, επικαλούμενο ως στόχο του την καταστροφή των πυρηνικών και πυραυλικών προγραμμάτων του Ιράν.
– Το Ιράν απάντησε με αντίποινα, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
– Η Ρωσία καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ και έδειξε την προθυμία της να μεσολαβήσει.
– Στις 19 Ιουνίου, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προειδοποίησε τις ΗΠΑ κατά της στρατιωτικής εμπλοκής, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια παρέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε «πραγματικά απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες».