Τα διεθνή ΜΜΕ δεν «χορεύουν στους ρυθμούς των νταουλιών»

Λίγες ώρες πριν και την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία της Δευτέρας για την εκλογή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας που το αποτέλεσμά της θα καθορίσει και το μέλλον της χώρας, τα διεθνή ΜΜΕ συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις καταστροφικές επιπτώσεις της μη – εκλογής Προέδρου.

Το ίδιο κάνει και ο βρετανικός «The Guardian» όπου σε ένα άρθρο του έχει τίτλο «η Ελλάδα στο χείλος μίας νέας καταστροφής καθώς ο πρωθυπουργός προσπαθεί να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές». Το άρθρο αναφέρεται στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ενόψει της τρίτης ψηφοφορίας. Η εφημερίδα γράφει ότι «ο Αντώνης Σαμαράς απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές το Σάββατο σε μία προσπάθεια να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές οι οποίες θα μπορούσαν σχεδόν βέβαια να βυθίσουν την Ευρωζώνη σε μία νέα κρίση». Επιπλέον επισημαίνει ότι «μία πιθανή αποτυχία ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας θα πυροδοτήσει την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις οποίες είναι πιθανόν να κερδίσει η ριζοσπαστική αριστερά. Ως εκ τούτου, η ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχει καταστήσει ηλεκτρισμένη την ατμόσφαιρα στην Ελλάδα ταρακουνώντας τις αγορές και την τρομαγμένη Ευρώπη».

Η εφημερίδα εκφέρει την άποψη ότι το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας δεν θα καθορίσει μόνο την πορεία της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «με την Ελλάδα αντιμέτωπη με την αποπληρωμή χρέους περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ εντός των πρώτων τριών μηνών του 2015, το φάντασμα της άτακτης χρεοκοπίας εμφανίζεται ξανά».

Φυσικά η πλειοψηφία των διεθνών έγκυρων ΜΜΕ που προβλέπει τις τραγικές επιπτώσεις από τη μη εκλογή προέδρου χαρακτηρίζεται από κάποιους ως «προβοκάτσια». Όμως η προσγείωση στην πραγματικότητα θα είναι τραγική αφού οι αριθμοί είναι αδυσώπητοι. Το ελληνικό κράτος πρέπει να αποπληρώσει το χρέος και αν οι δανειστές δεν «χορέψουν στους ρυθμούς του νταουλιού » τότε τι θα γίνει, πως η χώρα θα καταφέρει να επιβιώσει;

Οι Έλληνες πολίτες που έχουν ματώσει από το μνημόνιο είναι επιρρεπείς σε υποσχέσεις που θα τους απαλλάξουν από το μνημόνιο. Η οργή, η απογοήτευση και η ανάγκη για τιμωρία θολώνουν την κρίση. Με βάση τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις είναι έτοιμοι να πέσουν για δεύτερη φορά στην παγίδα του περίφημου «λεφτά υπάρχουν». Το θέμα είναι όμως πως θα αντιδράσουν αν στη πορεία διαπιστώσουν ότι τα «λεφτά δεν υπάρχουν»… και ότι έπεσαν θύματα ενός πολιτικού τυχοδιωκτισμού.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.