Τα ενεργειακά σε τηλεδιάσκεψη του Κώστα Φραγκογιάννη με αξιωματούχους της Βόρειας Μακεδονίας

Θέματα ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας ήταν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη και τον αρμόδιο για οικονομικά θέματα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Φάτμιρ Μπιτίτσι . 

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη είναι σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, τόσο στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα, όσο και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στις συναντήσεις αυτές αναδείχθηκε εκ νέου ο σημαντικός ρόλος που αποκτά η Βόρεια Ελλάδα στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή τόσο των Βαλκανίων όσο και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Ειδικότερα κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδος-Βόρειας Μακεδονίας καλύπτοντας την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, βρίσκει την Ελλάδα να έχει κυρίαρχο ρόλο στον ενεργειακό χάρτη.  

Ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα οφέλη σε επίπεδο οικονομίας, περιβάλλοντος και ασφάλειας ενεργειακού σχεδιασμού από τη στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών.  

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή στη συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη τόσο του ιδίου όσο και των υπουργών Οικονομίας και Περιβάλλοντος καταδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να σημειωθεί ταχεία πρόοδος.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας, Κ.Μπεκτέσι και Ν.Νουρεντίνι , η γενική γραμματέας Ενέργειας, Α. Σδούκου, καθώς ανώτατα στελέχη της ΔΕΣΦΑ και του ομίλου ΕΛΠΕ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom