Τα F-35 της Τουρκίας περνάνε από το Ελληνικό και Αρμενικό λόμπι στην Αμερική

Η Τουρκική αεροπορία αναμένεται να παραλάβει τα πρώτα F-35 στο τέλος του 2018 σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak. Η Τουρκία έχει δεσμευτεί ότι θα αγοράσει 100 αεροσκάφη αυτού του τύπου αλλά μέχρι στιγμής τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί από το καθεστώς της Τουρκίας είναι μόνο για 30 αεροσκάφη.

Για την Τουρκία η αγορά είναι σημαντική και για την οικονομία της αφού οι εταιρείες Alp Aviation, Aselsan, Ayesas, Fokker Elmo, Havelsan, Kale Aerospace, MiKES, Tubitak-SAGE και Τουρκικές Αεροναυπηγικές Βιομηχανίες αναμένεται να κερδίσουν κέρδη περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα F-35, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Lockheed Martin .

Εκστρατεία από το Ελληνικό και Αμερικανικό λόμπι στις ΗΠΑ

“θα υπάρχει πολύ ισχυρή αντίσταση στο Κογκρέσο” αυτό ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμφώνου ενώ σημείωσε πως “στο Κογκρέσο αυτοί που είναι πρόθυμοι να υπερασπιστούν την Τουρκία είναι ελάχιστοι”

Αφορμή για την αρνητική στάση συνολικά των Αμερικανών είναι το περιστατικό με τους σωματοφύλακες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίοι κατά την επίσκεψη του Τουρκου Προέδρου στις ΗΠΑ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές

 

 

ViaDiplomacy Newsroom