Τα «Γεράκια» της Μόσχας στην Αρμενία: Η θα μείνετε μακριά από την Ευρώπη, η θα σας οδηγήσουμε σε νέο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν

Ο αρχισυντάκτης του IA REGNUM Μόντεστ Κολέροφ, πρώην επικεφαλής του τμήματος διαπεριφερειακών και πολιτιστικών σχέσεων της ρωσικής προεδρικής διοίκησης και ένα από τα γεράκια του Κρεμλίνου, κάλεσε την Αρμενία «να μείνει μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν το Ερεβάν ελπίζει να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας για την Αρμενία και το «Ναγκόρνο- Καραμπάχ» (εδάφη του Αζερμπαϊτζάν υπό τον προσωρινό έλεγχο του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος  ) μέσω της προσέγγισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, τότε κάνει σοβαρό λάθος .

«Το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν θα υπερασπιστούν την Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ» τόνισε ο Κολέροφ.

Χαρακτήρισε «αφελείς» τις ελπίδες των αρμενικών αρχών, οι οποίες αναμένουν να λάβουν την προστασία των Βρυξελλών εάν ανταλλάξουν την ένταξη στον CSTO και την EAEU για προσέγγιση με τις δομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μόντεστ Κολέροφ θεωρεί ανούσιες τις ελπίδες της αρμενικής ηγεσίας για αναζωογόνηση της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ, από την οποία αποχώρησε η Ρωσία, καθώς και τις προσπάθειες του Ερεβάν να παίξει το «χαρτί του Καραμπάχ» χρησιμοποιώντας το προηγούμενο του Κοσσυφοπεδίου.

Από αυτή την άποψη, ο αρχισυντάκτης του REGNUM υπενθύμισε στην αρμενική ηγεσία πόσο σκληρά αντέδρασαν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην προσπάθεια του Βελιγραδίου να προστατεύσει τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου.

«Η Σερβία απλώς προσπάθησε να προστατεύσει τους συμπατριώτες της από τους Κοσοβάρους», σημειώνει, «αλλά στο τέλος, οι μονάδες του ΝΑΤΟ απλώς κλώτσησαν τους Σέρβους με τα πόδια τους και τους ανάγκασαν να συνθηκολογήσουν. Αυτό είναι το «κοσοβικό προηγούμενο»! Θέλει η Αρμενία να πάρει βοήθεια από τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ που πήραν τους Κοσοβάρους υπό την προστασία τους, ενώ φτύνουν τα δικαιώματα της σερβικής μειονότητας; Αφελείς άνθρωποι! Δεν θα γίνει!»

Σύμφωνα με Ρώσο εκδότη και δημοσιογράφο, ο κύριος λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ δεν θα υπερασπιστούν την Αρμενία είναι ότι η Τουρκία εκπροσωπεί τη Βορειοατλαντική Συμμαχία στον Υπερκαύκασο.

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς σε τι υπολογίζει το Ερεβάν», αναρωτιέται. «Το μόνο που τους μένει σήμερα είναι να ελπίζουν ότι οι Ρώσοι ειρηνευτικοί θα παραμείνουν στο Καραμπάχ και αυτό θα παράσχει στους Αρμένιους τουλάχιστον κάποια ισορροπία δυνάμεων».

Ο Μόντεστ Κολέροφ ήταν πάντα γνωστός για τη σταθερή φιλοαρμενική του θέση και το πρακτορείο ειδήσεων REGNUM που διευθύνει έχει υποστηρίξει ενεργά τις φιλοδοξίες των Αρμενίων αυτονομιστών στο Καραμπάχ για πολλά χρόνια .

Ωστόσο, μετά την αλλαγή εξουσίας στην Αρμενία, όταν τα ηνία της πολιτικής εξουσίας πέρασαν στα χέρια ενός φιλοδυτικού κόμματος με επικεφαλής τον Νικόλ Πασινιάν, έγινε ένας από τους ένθερμους επικριτές της πολιτικής του Ερεβάν. 

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένας τόσο έμπειρος προπαγανδιστής όπως ο Κολέροφ συνιστά στις αρμενικές αρχές να μην βασίζονται στη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν με δική τους πρωτοβουλία. Πιθανότατα, ο αρχισυντάκτης των πύργων του Κρεμλίνου προειδοποιεί το Ερεβάν να μην δημιουργήσει το πιο ευνοημένο έθνος καθεστώς για τη Δύση, η οποία προσπαθεί να κερδίσει ερείσματα στον Νότιο Καύκασο.

Διαφορετικά, τόσο η Αρμενία όσο και οι Αρμένιοι του Καραμπάχ μπορεί να έχουν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας.

(πηγή: haqqin.az)

ViaDiplomacy Newsroom