Τα κόκκινα αστέρια της Ρωσικής Αεροπορίας πάνω από τη Συρία έτοιμα να βομβαρδίσουν το ISIS

Την αποστολή ρωσικής εκστρατευτικής αεροπορικής δύναμης στη Συρία με στόχο την καταστροφή της εξτρεμιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης ISIS και της ενίσχυσης της κυβέρνησης του Άσαντ στον συριακό εμφύλιο αποκαλύπτει η ισραηλινή ιστοσελίδα YNET.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές οι Ρώσοι έχουν ήδη εγκατασταθεί σε αεροπορική βάση πλησίον της Δαμασκού και σύντομα θα ξεκινήσουν με αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδισμούς κατά στόχων του ISIS στη Συρία.

Όπως αναφέρει η YNET τις επόμενες εβδομάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι μηχανικοί τεχνικοί και πιλότοι θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Συρία και να επανδρώσουν την ρωσική προωθημένη αεροπορική βάση πλησίον της Δαμασκού.

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστός ο τύπος των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι από την συριακή βάση.

Αναμφίβολα η παρουσία των Ρώσων θα ενισχύσει την Συριακή Αεροπορία η οποία μετά από 4 χρόνια πολέμου έχει χάσει μέρος του δυναμικού της το οποίο όμως αντιμετωπίζει κυρίως σημάδια κόπωσης λόγω της εντατικής χρήσης.

Επιπρόσθετα προσθέτει μια επιπλέον μεταβλητή στον πόλεμο αυτό μετά την εμπλοκή του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο πλευρό του Άσαντ.

Η Ρωσική παρέμβαση στον εμφύλιο της Συρίας πραγματοποιείται κατόπιν συνεννόησης με το Ιράν αφού πρόσφατα ο Διοικητής της Επίλεκτης Στρατιωτικής Δύναμης Al Quds των Φρουρών της Επανάστασης Στρατηγός Qasem Suleimani επισκέφτηκε την Μόσχα για να συζητήσει το συντονισμό των ενεργειών των δύο πλευρών στο συριακό εμφύλιο.

Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στον πόλεμο της Συρίας πραγματοποιείται με την ανοχή των ΗΠΑ οι οποίες είναι ενήμερες για τις ρωσικές ενέργειες και τη συνεργασία με το Ιράν.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι η αναχαίτιση της εξάπλωσης του ISIS στην περιοχή του Καυκάσου για τη Ρωσία και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή και Βόρειο Αφρική για τις ΗΠΑ.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι επιθυμούν να διατηρήσουν την κυβέρνηση του Άσαντ στην εξουσία με κάθε τρόπο ώστε να λειτουργήσει ως φράγμα στην εξάπλωση του ISIS.

Αν και οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την ναυτική βάση της Ταρτούς για αρκετό χρονικό διάστημα ανεφοδιάζοντας σε εβδομαδιαία βάση το Στρατό του Άσαντ, η Ισραηλινή ιστοσελίδα σημειώνει ότι οι υποδομές του λιμανιού αυτού δεν είναι πλέον επαρκείς και για αυτό το λόγο Ρώσοι και Σύριοι αναζητούν ένα ακόμη λιμάνι στις ακτές της Συρίας που θα μπορούσε να αυξήσει την ροή του ανεφοδιασμού των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων με ρωσικό στρατιωτικό υλικό.

Φωτογραφίες από τα μέτωπα του συριακού εμφυλίου πολέμου επιβεβαιώνουν την ύπαρξη νέας κατασκευής ρωσικού στρατιωτικού υλικού στα χέρια του Συριακού Στρατού, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία στα μέτωπα και Ρώσων στρατιωτικών συμβούλων.

Η εντονότερη και άμεση πλέον στρατιωτική παρουσία των Ρώσων στον εμφύλιο της Συρίας ενδέχεται σε συνδυασμό με την απόφαση των ΗΠΑ να εντείνουν τις επιχειρήσεις κατά του ISIS να οδηγήσουν στην εξουδετέρωση της εξτρεμιστικής οργάνωσης χωρίς όμως να προδιαγράφεται με βεβαιότητα η επόμενη ημέρα στην μετά ISIS εποχή στην Συρία και στο Ιράκ αφού τα συμφέροντα των δύο μεγάλων δυνάμεων παραμένουν αντικρουόμενα όσον αφορά την παραμονή του Άσαντ στην εξουσία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.