Τα μηνύματα της Στρατηγικής Συνεργασίας ΗΠΑ – Αλβανίας

HΠΑ και Αλβανία υπέγραψαν μια κοινή δήλωση Στρατηγικής Συνεργασίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ουάσιγκτον ενισχύει τις συμμαχίες της στα Δυτικά Βαλκάνια για να ενδυναμώσει τους μοχλούς επιρροή της. Η Αλβανία αποτελεί (όπως και η Ελλάδα) χώρα διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAP) όπου θα μεταφέρει φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη διασχίζοντας την Τουρκία και καταλήγοντας στην Ιταλία. Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Αλβανία μπορεί να εξελιχθεί σε μια γέφυρα ενεργειακής αγοράς για την Ευρώπη, ειδικά με τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Η αμερικανίδα υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ και ο αλβανός Υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις για τη Στρατηγική Συνεργασία των δύο χωρών.

Η Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι «αισθάνομαι τιμή να βρίσκομαι εδώ για να υπογράψω μαζί με τον υπουργό Μπουσάτι κοινή δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης που υλοποιεί τη δέσμευση του υπουργού Τζον Κέρι και του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα που έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία τον Σεπτέμβριο. Η Βικτόρια Νούλαντ επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ είναι κοντά στην Αλβανία, βοηθώντας στην αναμόρφωση του δικαστικού της συστήματος, μέσω της συνεργασίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, με την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της δημόσιας διοίκησης, και όπως έχω αναφέρει με την αύξηση των επενδύσεων και κάνοντας την Αλβανία μια γέφυρα της ενέργειας αγοράς για την Ευρώπη, ειδικά με τον αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

O αλβανος υπουργός Εξωτερικών Ντίτμιρ Μπουσάτι από την πλευρά του δήλωσε ότι η Στρατηγική Συνεργασία Αλβανίας και ΗΠΑ αποτελεί ένα βασικό γεγονός για την εδραίωση της δημοκρατίας και την οικονομική ανάπτυξη». Επισήμανε ότι «είμαστε ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ για τη συνεχή τους συμβολή στους τομείς των μεταρρυθμίσεων που έχουμε αναλάβει, έτσι ώστε η Αλβανία μπορεί να γίνει δεκτή στην ΕΕ. Η Αλβανία θέλει να διευρύνει τη συνεργασία με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς, όχι μόνο στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας».

H Στρατηγική Συνεργασία ΗΠΑ και Αλβανίας δείχνει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια αποκτούν ξανά ενδιαφέρον για τους σχεδιαστές της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον, της Ευρώπης και της Ρωσίας, ειδικά σε αυτή την φάση της νέας γεωπολιτικής και γεωοικονομικής αναδιάρθρωσης στα πλαίσια του ρωσο-αμερικανικού ενεργειακού ανταγωνισμού. Οι ΗΠΑ επενδύουν στην κατασκευή του αγωγού TAP με στόχο να περιοριστεί η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ρωσία έχει από την πλευρά της έχει ρίξει την πρόταση του ρώσο – τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου με κατάληξη τα ελληνό-τουρκικά σύνορα για να διατηρήσει την κυριαρχία της στην ευρωπαϊκή αγορά ενεργείας.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.