Τα ναυπηγεία Ελευσίνας στα Αμερικανικά χέρια;

Στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρεϊ Πάιατ και του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας Στέργιου Πιτσιόρλα, έγινε πρόταση από τον επικεφαλής της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα για την εξαγορά των δύο μεγαλύτερων ναυπηγείων της Ελλάδας, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά.

Το χρονοδιάγραμμα της Ελληνικής κυβέρνησης προέβλεπε έως τα τέλη του Νοεμβρίου να είχε επιλεγεί ο προτιμητέος επενδυτής και αμέσως μετά να άρχιζαν οι διαπραγματεύσεις. Αυτή την στιγμή ενδιαφερόμενοι για την Ελευσίνα είναι η αμερικανικών συμφερόντων ONEX και η ιταλικών συμφερόντων ναυπηγείο Cantieri.

Διαβάστε επίσης: Τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά απαραίτητα για να κυριαρχήσουν οι ΗΠΑ σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο

Οι Αμερικανοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση τα ναυπηγεία της Ελλάδας να πέσουν στα χέρια άλλων εταιρειών (και ειδικά Κινεζικών) που δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, μαζί αυτό της Σύρου που έχει αποκτήσει ήδη η ONEX, είναι στρατηγικής σημασίας πλέον για το Αμερικανικό Ναυτικό. Με την απόκτηση τους, και τον εκσυγχρονισμού τους, θα μπορούν να ελλιμενιστούν για επισκευές και συντήρηση προηγμένα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ

ViaDiplomacy Newsroom