Τα OH-58D Kiowa Warrior δεν ήρθαν για την Τουρκική απειλή

Τα OH-58D Kiowa Warrior είναι ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης τα οποία συνεργάζονται με τα Apache, προσφέροντας τους δεδομένα για στοχοποίηση ενώ και τα ίδια φέρουν οπλισμό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον χερσαίων δυνάμεων, αρμάτων μάχης αλλά και αποβατικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, λόγω των παραπάνω δυνατοτήτων τους, ένας αριθμός εξ αυτών προορίζεται να αναπτυχθεί στα νησιά του Αιγαίου.

Παραχώρηση υλικού σε όλα τα Βαλκάνια για το “κυνήγι” τρομοκρατών

Ως ένα σημείο ακούγεται λογικό ότι τα ελικόπτερα αποκτήθηκαν για να αντιμετωπίσουν την Τουρκική απειλή σε Έβρο και Αιγαίο. Όμως η παραχώρηση του συγκεκριμένου ελικοπτέρου έγινε από τους Αμερικανούς γιατί εξυπηρετεί πολιτική τους, και η πολιτική αυτή έχει να κάνει με την Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης/

Η αποστολή τους στον Έβρο δεν είναι άλλη από την προστασία ενεργειακών “δρόμων” και κόμβων,  του σταθμού LNG που θα δημιουργηθεί έξω από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα είναι ευάλωτος σε επιθέσεις ταχύπλοων, του αγωγού IGB, του TAP, καθώς επίσης και των εγκαταστάσεων της Energean στην Καβάλα.  Στην αποστολή τους, και στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, θα περιλαμβάνονται και περιοχές των Σκοπίων και της Βουλγαρίας.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς εντάσσεται και η πρόθεση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν με ελικόπτερα και ΤΟΜΑ χώρες των Βαλκανίων. Σύμφωνα με το Defenceone, οι Αμερικανοί προτίθενται να προχωρήσουν σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμού έξι χωρών αξίας 190 εκ δολαρίων. Οι χώρες αυτές είναι η Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία.

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό στα Βαλκάνια, και για τον λόγο αυτό η εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων μεταξύ των χωρών είναι συνεχής, όπως και τον ίδιο λόγο εξοπλίζουν τις χώρες με υλικό για να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτή.

Άλλωστε, και η μίσθωση των δύο MQ-9 Reaper που επιδιώκει η Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό θα χρησιμοποιηθούν για αυτού του είδους τις αποστολές.

Τέλος να σημειωθεί ακόμα μια χώρα που συμβάλλει σημαντικά στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης και στο μέλλον θα αντιμετωπίσει τρομοκρατικές απειλές, είναι και η Κροατία, η οποία διαθέτει ήδη OH-58D Kiowa Warrior, η οποία είναι στα σχέδια για παραχώρηση υλικού από τις ΗΠΑ όπως αναφέρθηκε παραπάνω

 

ViaDiplomacy Newsroom