Τα πρώτα δύο επιθετικά ελικόπτερα T129A EDH έστειλε ο τουρκικός Στρατός στις επιχειρήσεις κατά του PKK

Με μια λιτή ανακοίνωση το Γενικό Επιτελείο του Τουρκικού Στρατού ανήγγειλε την πρώτη επιχειρησιακή χρήση του επιθετικού ελικοπτέρου Τ-129 το οποίο κατασκευάστηκε στην Τουρκία με βάση την τεχνογνωσία που παραχωρήθηκε από την ιταλική εταιρεία Agusta/Westland.

Το νέο τουρκικό επιθετικό ελικόπτερο χρησιμοποιήθηκε στην επαρχεία Σιιρτ συμμετέχοντας σε επιχειρήσεις της 3ης Ταξιαρχίας Καταδρομέων κατά των μαχητών του PKK.

Το πρόγραμμα του ιταλοτουρκικού ελικοπτέρου βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού οι μονάδες που έχουν παραδοθεί μέχρι σήμερα προέρχονται από την ενδιάμεση συμφωνία του 2010 για την κατασκευή στην Τουρκία 9 συνολικά T129A EDH (Erken Duhul Helikopteri), δηλ μία έκδοση του ελικοπτέρου με υποβαθμισμένες δυνατότητες για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών στο τουρκικό Κουρδιστάν.

Στις επιχειρήσεις στην επαρχεία Σιιρτ εστάλησαν στις 25 Απριλίου δύο ελικόπτερα T129A EDH τα οποία όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο το πυροβόλο τους των 20 χλστ και τις ρουκέτες των 2,75 ιντσών που φέρουν, αφού όπως αναφέρθηκε η παρτίδα των ελικοπτέρων αυτών δεν έχουν ακόμα πιστοποιηθεί για την μεταφορά των υπόλοιπων οπλικών συστημάτων που προβλέπεται να φέρουν, όπως ο τουρκικής κατασκευής αντιαρματικός πύραυλος μεγάλης εμβέλειας Mızrak-U, ο τουρκικής κατασκευής αντιαρματικός πύραυλος μικρής εμβέλειας Mızrak-Ο, οι αμερικανικοί πύραυλοι AGM-114 Hellfire και BGM-71 TOW, και οι τουρκικές καθοδηγούμενες με δέσμη laser ρουκέτες Cirit της εταιρείας Roketsan.

Τα συγκεκριμένα ελικόπτερα προέρχονται από την πρώτη παρτίδα των τριών T129A EDH που παραδόθηκαν στον τουρκικό Στρατό τον Απρίλιο του 2014

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.