Τα πρώτα στοιχεία για επιβάρυνση της βρετανικής οικονομίας λόγω του Brexit

«Δραματική επιδείνωση» της οικονομικής δραστηριότητας καταγράφεται στη Βρετανία ως συνέπεια της απόφασης των πολιτών να ψηφίσουν υπέρ της εξόδου από την ΕΕ στο πρόσφατο δημοψήφισμα.
Τα στοιχεία του τελευταίου μήνα οδήγησαν σε πτώση τον περιοδικό Δείκτη Αγοραστών Διευθυντών της εταιρείας Markit, ο οποίος αποτυπώνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και την κίνηση στη βρετανική αγορά.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης έχει υποχωρήσει στο 47,7 τον Ιούλιο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009, όταν ήταν ακόμα αισθητές οι επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οποιαδήποτε μέτρηση κάτω του 50 σημαίνει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τη Markit, οι βρετανικές επιχειρήσεις επικαλούνται για τη μείωση της δραστηριότητάς τους την ψήφο υπέρ του Brexit. Ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας των υπηρεσιών καταγράφουν μείωση της παραγωγής και των παραγγελιών.
Ο τομέας που έχει ενισχυθεί είναι αυτός των εξαγωγών, λόγω της πιο αδύναμης στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.
Αθ. Γκαβός, ΚΥΠΕ, Λονδίνο, Βρετανία
Πηγή : Mignatiou.com

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.