Τα ραντάρ των ελληνικών S-300PMU-1 στοχεύον οι παρεμβολείς του τουρκικού προγράμματος Golge

Τη συριακή αεράμυνα και τα ραντάρ των ελληνικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU-1 τα οποία βρίσκονται στην Κρήτη σκοπεύουν να εξουδετερώσουν με το νέο σύστημα παρεμβολών μεγάλης ισχύος που προτίθεται να προμηθευτούν οι Τούρκοι σύμφωνα με την εφημερίδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο διαγωνισμός για την απόκτηση του εν λόγω συστήματος το οποίο θα εγκατασταθεί σε αεροσκάφη ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα. Το εν λόγω πρόγραμμα με την κωδική ονομασία Golge είχε ξεκινήσει πριν από αρκετά χρόνια αλλά διεκόπη λόγω των μεγάλων τεχνικών προκλήσεων που περιείχε.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις .

Η πρώτη περιλαμβάνει την απόκτηση 2-4 επιβατικών αεροσκαφών και την ολοκλήρωση σε αυτά αλλοδαπών συστημάτων παρεμβολών ραντάρ. Η συνολική αξία της πρώτης φάσης του προγράμματος φτάνει τα 200 εκατ. δολάρια.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την αγορά ακόμη 4 αεροσκάφη στα οποία θα εγκατασταθεί το σύστημα παρεμβολών το οποίο θα αναπτύξει η τουρκική εταιρεία Aselsan με βάση την τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει από την ανάπτυξη ενός χερσαίου παρεμβολέα Koral.

Τα συστήματα θα πρέπει να μπορούν να εμποδίσουν την λειτουργία εχθρικών συστημάτων ραντάρ, τηλεπικοινωνιών και ζεύξης δεδομένων σε απόσταση 400 χλμ.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα τα συστήματα που θα αποκτηθούν θα προηγούνται των πακέτων κρούσης της τουρκικής Αεροπορίας και θα τυφλώνουν από ασφαλή απόσταση τα εχθρικά ραντάρ, ενώ θα παρεμβάλουν και τις τηλεπικοινωνίες του αντιπάλου, διευκολύνοντας την διείσδυση των τουρκικών βομβαρδιστικών στην εχθρική αεράμυνα.

Το άρθρο της Sabah αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί διαθέτουν ήδη αντίστοιχο σύστημα ενώ η επιλεγμένη αναφορά των ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300PMU-1 από μια σοβαρή εφημερίδα θα πρέπει να προβληματίσει τους αρμοδίους.

Σημειώνεται ότι στον πρόσφατο διαγωνισμό του προγράμματος Golge συμμετέχουν οι εταιρείες ASELSAN A.Ş. DUYGU HAVACILIK VE SAVUNMA SAN. TİC. A.Ş. SAVRONİK και την αμερικανική TEMPUS APPLIED SOLUTIONS LLC.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.