Ταϊβάν: Αιφνιδιαστικό ταξίδι διακομματικής ομάδας βουλευτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Πέντε αμερικανοί νομοθέτες συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν την Παρασκευή το πρωί σε μια αιφνιδιαστική μονοήμερη επίσκεψη που είχε σκοπό να επιβεβαιώσει τη «στιβαρή» υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο αυτοδιοικούμενο νησί.

Η διακομματική ομάδα βουλευτών από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έφτασε στην Ταϊβάν το βράδυ της Πέμπτης και σχεδίαζε να συναντηθεί με ανώτερους ηγέτες δήλωσε η Πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για την συναντήσεις.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ταϊβάν και Κίνας έχουν ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. 

«Όταν η είδηση ​​του ταξιδιού μας έγινε γνωστό χθες, το γραφείο μου έλαβε ένα μήνυμα από την Κινεζική Πρεσβεία, που μου έλεγε να ακυρώσω το ταξίδι», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος Elissa Slotkin, D-Michigan, η οποία είναι μέρος της αντιπροσωπείας.

Οι εκπρόσωποι Mark Takano, D-Calif., Colin Allred, D-Texas., Sara Jacobs, D-Calif., και Nancy Mace, RS.C., είναι επίσης μέρος της ίδιας αποστολής.

«Είμαστε εδώ στην Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα για να υπενθυμίσουμε στους εταίρους και τους συμμάχους μας, μετά από δύο χρόνια προσπάθειας που αντέξαμε, ότι η δέσμευσή μας και η κοινή ευθύνη για μια ελεύθερη και ασφαλή περιοχή Ινδο-Ειρηνικού παραμένουν ισχυρότερες από ποτέ», δήλωσε ο Takano.

Ο Τακάνο πρόσθεσε ότι η σχέση των ΗΠΑ με την Ταϊβάν είναι «σταθερή και έχει παραμείνει σταθερή καθώς οι μεταξύ μας δεσμοί έχουν βαθύνει».

«Η Ταϊβάν θα συνεχίσει να εντείνει τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να υποστηρίξει τις κοινές αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας και να διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε η Πρόεδρος της Ταϊβάν κατά την συνάντηση


Η επίσκεψη αυτή είναι η τρίτη από Αμερικανούς νομοθέτες στην Ταϊβάν φέτος και έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη μιας ομάδας έξι Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου στο νησί. Αυτή η αντιπροσωπεία συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την Πρόεδρο Τσάι, τον Γενικό Γραμματέα Εθνικής Ασφάλειας Ουέλινγκτον Κου και τον υπουργό Εξωτερικών Τζόζεφ Γου.


Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προσκαλέσει την Ταϊβάν σε μια Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία τον επόμενο μήνα, μια κίνηση που προκάλεσε έντονη αντίδραση από την Κίνα.


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Zhao Lijian δήλωσε την Τετάρτη: «Αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ αποδεικνύει ότι η λεγόμενη δημοκρατία είναι απλώς ένα πρόσχημα και εργαλείο για να επιδιώξουν γεωπολιτικούς στόχους, να καταστείλουν άλλες χώρες, να διχάσουν τον κόσμο, να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα και να διατηρήσουν ηγεμονία στον κόσμο».

ViaDiplomacy Newsroom