Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν υιοθετούν τις τακτικές του ISIS

H επιτυχία των ισλαμιστών εξτρεμιστών μαχητών του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Συρία (ISIS) εμπνέει τους μαχητές Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Ορισμένοι αναλυτές παρατηρούν σύμφωνα με τους The Washington Times ότι υιοθετούνται από τους Ταλιμπάν και από τους αντάρτες του Haqqani Network τακτικές που χρησιμοποιεί το ISIS για να προωθήσει τα σχέδιά του.

Ο αμερικανός εν αποστρατεία υποστράτηγος James Dubik, αναλυτής στο The Washington Institute for the Study of War επισημαίνει ότι « το τι συνέβαινε στο τέλος του 2012 έως τα μέσα του 2013 στο δυτικό και βόρειο Ιράκ είναι αυτό που καθόρισε και τις συνθήκες κατάρρευσης των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας. Τα σημάδια αυτά αρχίζουν να εμφανίζονται και στο Αφγανιστάν. Η συχνότητα, η φονικότατα και η πολυσυνθετικότητα των επιθέσεων στην Καμπούλ και στις ανατολικές περιοχές της χώρας προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και ο στόχος τους είναι να εκφοβίσουν ή να σκοτώσουν τους επικεφαλής των Αφγανικών Εθνικών Δυνάμεων Ασφαλείας (AnSF).

Η επιθετικότητα των μαχητών των Ταλιμπάν αποτελεί μια συνεχόμενη απειλή για τις ANSF. Ο στρατηγός John Campbell, ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσε ότι από τους 350.000 στρατιώτες των ANSF περίπου 7.000 έως 9.000 έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί μέσα στο 2014, παρατηρώντας μια αύξηση σε σύγκριση με το 2013. Η αύξηση εξηγείται σε ένα βαθμό από το γεγονός ότι οι αφγανοί στρατιώτες αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις καθώς οι αμερικάνικες στρατιωτικές δυνάμεις από 100.000 θα μειωθούν σε 9.800 στο τέλος του έτους. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το τέλος του 2016 όλα τα στρατεύματα της χώρας του θα έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν.
 

ViaDiplomacy Newsroom