Μια ολόκληρη Ταξιαρχία στέλνει το Πακιστάν στα σύνορα της Σ. Αραβίας με την Υεμένη

Μία ολόκληρη Ταξιαρχία στέλνει στα νότια σύνορα της Σαουδικής Αραβίας το Πακιστάν σύμφωνα με την ιστοσελίδα Middle East Eye με αντικείμενο την προστασία των συνοριακών περιοχών από τις επιθέσεις των Houthis οι οποίοι πραγματοποιούν καταδρομικές επιχειρήσεις εντός των Σαουδαραβικών εδαφών εξορμούμενοι από τις βάσεις τους στην Υεμένη.

Η Πακιστανική Ταξιαρχία θα έχει καθαρά αμυντική αποστολή και δεν θα εμπλακεί σε επιχείρησης στο έδαφος της Υεμένης κατά των  Houthi. Η απόφαση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας σχετίζεται προφανώς με τις συνεχόμενες επιθέσεις των Houthi στις συνοριακές περιοχές και πόλεις καθώς και στην εξαπόλυση βαλλιστικών πυραύλων κατά της ενδοχώρας της Σαουδικής Αραβίας.

Πιο αναλυτικά το Φεβρουάριο του 2017 οι Houthi έπληξαν στρατόπεδο των Σαουδαραβικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή  al-Mazahimiyah κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας Riyadh, ενώ στις 31 Ιανουαρίου του 2017 βαλλιστικός πύραυλος των Houthi έπληξε στρατιωτική βάση της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στην νήσο Zugar στην Ερυθρά θάλασσα σκοτώνοντας 80 άτομα.

Τέλος ένας ακόμη πύραυλος έπληξε στόχο σε απόσταση 65 χλμ νότια της Πόλης της Μέκκα. Η αποστολή της Πακιστανικής Ταξιαρχίας πραγματοποιείται μόλις τρείς μήνες μετά την επίσκεψη του Πακιστανού Αρχηγού του Στρατού Στρατηγού Qamar Javed Bajwa στην Σαουδαραβική πρωτεύουσα όπου συζητήθηκαν θέματα όπως η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Πάντως η απόφαση του Πακιστάν να αναπτύξει μια Ταξιαρχία στα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας και να υπερασπιστεί στην αραβική χώρα από τους Σιιτες Houthi ενδέχεται να προκαλέσει εσωτερικά προβλήματα αφού το 20% του πληθυσμού του Πακιστάν είναι Σιιτες.

Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια νωρίτερα το Πακιστάν είχε αρνηθεί την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας να συμμετάσχει στην συμμαχία κατά των  Σιιτών Houthi εξαιτίας μιας ενδεχόμενης εξέγερσης των Σιιτών της χώρας.

Επιπλέον ο Στρατός του Πακιστάν ήταν επιφυλακτικός στην ανάπτυξη της Ταξιαρχίας στην Σαουδική Αραβία λόγω της μακροχρόνιας εμπλοκής τους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας στις συνοριακές περιοχές με το Αφγανιστάν.

Εάν τελικά το Πακιστάν αναπτύξει την Ταξιαρχία στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης θα είναι η δεύτερη φορά που το Ισλαμαμπάντ στέλνει στρατό στο Βασίλειο αφού στην δεκαετία του 1980 ο Στρατηγός και ηγέτης του Πακιστάν Mohammad Zia ul-Haq είχε στείλει κατόπιν αιτήματος από τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας μια ολόκληρη Ταξιαρχία η οποία παρέμεινε στη χώρα για 10 χρόνια και στην οποία υπηρέτησαν 40.000 άνδρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.