Τεχεράνη: Η Γαλλία «αποσταθεροποιεί» την περιοχή πουλώντας όπλα σε χώρες του Κόλπου – Ιρανός Πρόεδρος: Χαιρετίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με τα ΗΑΕ

Το Ιράν χαιρετίζει την ανάπτυξη των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψης ανώτερου αξιωματούχου από την αραβική χώρα του Κόλπου. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ έφτασε στη χώρα νωρίτερα τη Δευτέρα μετά από πρόσκληση του γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν.

Η επίσκεψή του περιελάμβανε επίσης συνάντηση με τον υπερσυντηρητικό Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.Το ταξίδι ήταν το πρώτο του είδους του από τότε που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών υποβαθμίστηκαν το 2016.

Αυτό έγινε αφότου η Σαουδική Αραβία, σύμμαχος των ΗΑΕ, διέκοψε τους δεσμούς της με την Ισλαμική Δημοκρατία, αφού διαδηλωτές επιτέθηκαν στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας για την εκτέλεση από το Ριάντ ενός σιίτη κληρικού.

«Οι καλές σχέσεις με τις χώρες της περιοχής είναι μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της νέας κυβέρνησης», είπε ο Ραΐσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας (IRNA).

«Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε την ανάπτυξη των σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», είπε. «Οι σχέσεις μεταξύ δύο μουσουλμανικών χωρών δεν πρέπει να επηρεάζονται από την παρέμβαση ξένων», πρόσθεσε ο Ραΐσι.

Το σιιτικό Ιράν και το σουνιτικό Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μαζί με τους συμμάχους του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου των έξι εθνών, υποστηρίζουν αντίθετες πλευρές σε διάφορες ένοπλες και πολιτικές συγκρούσεις στην περιοχή, κυρίως στην Υεμένη και τη Συρία.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν σημάδια προσέγγισης καθώς η Σαουδική Αραβία και το Ιράν πραγματοποίησαν αρκετούς γύρους συνομιλιών με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων.

Ο Σαμχανί “εξέφρασε τις ελπίδες ότι η επίσκεψη … θα ήταν η αρχή μιας νέας περιόδου σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών”, ανέφερε μια επίσημη δήλωση.

Είπε επίσης ότι ελπίζει ότι θα «ανοίξει το δρόμο για την εδραίωση και τη συνολική επέκταση των διμερών σχέσεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Τεχεράνη κατηγόρησε τη Γαλλία ότι «αποσταθεροποιεί» την περιοχή πουλώντας όπλα σε χώρες του Κόλπου, μέρες αφότου το Παρίσι συνήψε συμφωνία ρεκόρ 14 δισεκατομμυρίων ευρώ (15,8 δισεκατομμύρια δολάρια) με τα ΗΑΕ για 80 μαχητικά αεροσκάφη Rafale.

Η επίσκεψη του συμβούλου ασφαλείας των ΗΑΕ συμπίπτει με αυτή του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Faisal al-Meqdad, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Hossein Amir-Abdollahian τη Δευτέρα.

«Είχαμε μια καλή συζήτηση νωρίτερα», είπε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

ViaDiplomacy Newsroom