Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία

Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα, χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η χώρα του ξεκίνησε παράνομη γεώτρηση στηνΚυπριακή ΑΟΖ.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε σε ειδική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, που αφορούσε τον ισχυρισμό του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο της χώρας του, ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβαμε, η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου  -κατά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- αυξάνει την ένταση στην περιοχή. Το αμερικανικό υπουργείο χρησιμοποίησε το πιο σκληρό μέρος της απάντησης της εκπροσώπου του, όταν ξεκίνησαν οι τουρκικές προκλήσεις.

Συγκεκριμένα η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας αναφέρει: «Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δήλωση της 6ης Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας να ξεκινήσουν τις υπεράκτιες γεωτρήσεις σε μια περιοχή την οποία ισχυρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και κινδυνεύει να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να ενεργούν με αυτοσυγκράτηση».

ViaDiplomacy Newsroom