Τέσσερα μαχητικά προπαραγωγής Τ-50 πρόκειται να παραλάβει το 2015 η ρωσική Αεροπορία

Τέσσερα επιπλέον μαχητικά προπαραγωγής Τ-50 πρόκειται να παραλάβει το 2015 η ρωσική Αεροπορία από το εργοστάσιο στο Komsomolsk-on-Amur στη Ρωσική Άπω Ανατολή.

Τα αεροσκάφη αυτά θα προστεθούν στα υπάρχοντα 5 πρωτότυπα τα οποία παραδόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για την πραγματοποίηση των δοκιμών. Τα τρία από τα τέσσερα νέα αεροσκάφη βρίσκονταν σε διαφορετικά στάδια κατασκευής από το 2014 ενώ το τέταρτο θα κατασκευαστεί αυτό το χρόνο. Και τα τέσσερα αεροσκάφη θα παραδοθούν πριν από το τέλος του 2015.

T50

Την ανακοίνωσε την έκανε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Yuri Borisov ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι το ίδιο εργοστάσιο θα παραδώσει το 2015 συνολικά 14 μαχητικά Su-35 και 5 μαχητικά Su-30M2.

Τα παραπάνω νούμερα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά αφού η παραγωγή συνολικά 23 αεροσκαφών εκ των οποίων 4 μαχητικά τεχνολογίας 5ης γενιάς μέσα σε ένα χρόνο αποτελεί απόδειξη ότι οι παραγωγικές δυνατότητες των ρωσικών εργοστασίων έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά μετά από επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1997-2004.

Αξίζει να σημειωθεί τα τρία από τα πέντε πρωτότυπα του Τ-50 πρόκειται να τροποποιηθούν και να ενταχτούν στο άμεσο μέλλον στη δύναμη της ρωσικής Αεροπορίας μαζί με τα τέσσερα αεροσκάφη προπαραγωγής.

Η μαζική παραγωγή του Τ-50 υπολογίζεται να ξεκινήσει το 2016 και μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα έχουν παραδοθεί 55 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένων των 7 που έχουν ήδη ή πρόκειται να κατασκευαστούν το 2015.

Σύμφωνα με τις παραπάνω πληροφορίες η ετήσια παραγωγή του αεροσκάφους μέχρι το 2020 θα φτάσει τις 10 περίπου μονάδες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.