Οι τέσσερις θετικές εξελίξεις για την ενίσχυσης της μαχητικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού

Με επιτυχία ολοκλήρωσε την πρώτη δοκιμή στη θάλασσα το ελληνικής ναυπήγησης υποβρύχιο «ΠΙΠΙΝΟΣ» (S-121) τύπου Type 214 σύμφωνα με την ιστοσελίδα των Παραπολιτικών. Το υποβρύχιο καθελκύστηκε και παραδόθηκε για δοκιμές στο Πολεμικό Ναυτικό στις 6 Οκτωβρίου 2014 παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Την αποκάλυψη για την εξέλιξη των δοκιμών την έκανε την Δευτέρα 20 Οκτωβρίου ο Αρχηγός του ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του σε ένα ακόμη σημαντικό γεγονός για το Πολεμικό Ναυτικό την καθέλκυση του εκσυγχρονισμένου υποβρυχίου “ΩΚΕΑΝΟΣ” (S-118) στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ. H καθέλκυση του υποβρυχίου “ΩΚΕΑΝΟΣ” (S-118) παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ακόμη ένα βήμα για την δημιουργία ενός ισχυρού υποβρύχιου στόλου ο οποίος θα διαθέτει πέντε υπερσύγχρονα υποβρύχια εξοπλισμένα με σύστημα αναερόβιας πρόωσης AIP.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου διήρκησε περίπου δέκα χρόνια λόγω των γνωστών προβλημάτων που αντιμετώπισαν τα ΕΝΑΕ. Όσον αφορά την πορεία του ναυπηγικού προγράμματος των υποβρυχίων Type 214 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Πολεμικού Ναυτικού το τρίτο υποβρύχιο του ναυπηγικού προγράμματος το “ΜΑΤΡΩΖΟΣ” (S-121) θα καθελκυστεί το Δεκέμβριο ή το αργότερα στις αρχές του νέου έτους, ενώ το τελευταίο το “ΚΑΤΣΩΝΗΣ” (S-122) στο οποίο πρέπει να πραγματοποιηθεί ναυπηγικό έργο που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών εργασιών θα καθελκυστεί το Φθινόπωρο του 2015 ώστε το 2016 να ξεκινήσουν οι δοκιμές.

Η τρίτη σημαντική είδηση για το Πολεμικό Ναυτικό είναι η επικείμενη καθέλκυση της 5ης πυραυλακάτου του ναυπηγικού προγράμματος των Super Vita το οποίο περιλαμβάνει την ολοκλήρωση των ναυπηγικών εργασιών σε δύο ακόμη σκάφη. Πρόκειται για την πυραυλάκατο “ΡΙΤΣΟΣ” (P-71) η οποία βρίσκεται στην φάση των θαλασσίων δοκιμών από τα ναυπηγεία Ελευσίνας. Ακολουθούν οι πυραύλακατοι “ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ” (Ρ-72) και “ΒΛΑΧΑΚΟΣ” (Ρ-73) των οποίων η ναυπήγηση έχει ολοκληρωθεί κατά 50%.

Η τέταρτη σημαντική είδηση για το Πολεμικό Ναυτικό σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna αφορά το μέλλον της πυραυλακάτου “ΜΥΚΟΝΙΟΣ” (P-22) μία από τις τέσσερις πυραυλακάτους τύπου Combattante IIIΑ που εκσυγχρονίστηκαν στα ελληνικά ναυπηγεία. Η συγκεκριμένη πυραυλάκατος υπέστη σημαντικές ζημιές μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο της τον Ιανουάριο του 2010 στο ναύσταθμο Κρήτης ενόσω εκτελούνταν εργασίες συντήρησης μερικές εβδομάδες μόλις αφότου είχε παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό.

Από την πυρκαγιά καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά το κέντρο μάχης, το σύστημα ελέγχου μηχανών και σειρά βοηθητικών μηχανημάτων. Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για την επισκευή των ζημιών στην πυραυλάκατο “ΜΥΚΟΝΙΟ” θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό των 92 εκατ. ευρώ που θα δαπανηθούν για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων Super Vita

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.