Τετραμερής στο Βουκουρέστι με τη συμμετοχή του Τούρκου Αντιπροέδρου Oktay

Στο Βουκουρέστι μεταβαίνει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή 29 Μαρτίου για να συμμετάσχει στην 7η Τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΙΒΝΑ το πρόγραμμα του Έλληνα Πρωθυπουργό ξεκινά το πρωί της Παρασκευής με διμερή συνάντηση με την Πρωθυπουργό της Ρουμανίας Vasilica Viorica Dăncilă όπου θα συζητήσουν την ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών, την συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της ενέργειας κ.α. Επίσης θα συζητηθεί η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, περιφερειακά και διεθνή θέματα καθώς και οι πρωτοβουλίες της Ρουμανίας ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ.

Το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η 7η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Σερβίας. Η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Vasilica Viorica Dăncilă, θα υποδεχτεί τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic, τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό Boiko Borissov.

Στην συνάντηση των τεσσάρων ηγετών θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, η συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, της διασυνδεσιμότητας, της ασφάλειας, της άμυνας, των μεταφορών και ευρύτερα της οικονομίας. Επίσης θα γίνει ανασκόπηση των μέχρι σήμερα πρωτοβουλιών των τεσσάρων χωρών και η ενίσχυση της συνεργασίας τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, η ενταξιακή πορεία της Σερβίας, ο διάλογος μεταξύ Βελιγραδίου Πρίστινα, το μέλλον της Ευρώπης και η άνοδος του εθνικισμού καθώς και η ενίσχυση των σχέσεων με όμορες χώρες.

Με το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις προς τους εκπροσώπους του τύπου ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο, όπου σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του IBNA θα συμμετάσχει και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay. Να θυμίσουμε ότι στην 5η Τετραμερή Σύνοδο στη Βάρνα της Βουλγαρίας είχε συμμετάσχει ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu./ΙΒΝΑ

ViaDiplomacy Newsroom