Θεόδωρος Καράογλου: Τα Βαλκάνια μπορούν να γίνουν περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας

Τα Βαλκάνια «μπορούν να γίνουν περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, προτάσσοντας το όφελος των λαών τους», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, κλείνοντας τις εργασίες και συνοψίζοντας τα συμπεράσματα του 2ου Balkan Forum, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Καράογλου υπογράμμισε ότι η ευρύτερη περιοχή έχει τις δυνατότητες να γίνει η «ατμομηχανή» της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, αφού, όπως είπε, «εδώ υπάρχουν τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και ευημερίας», καθώς και ένα «υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση και τη σταθερότητα».

Ο κ. Καράογλου χαρακτήρισε εποικοδομητικές και επιτυχημένες τις εργασίες του 2ου Balkan Forum, ευχαριστώντας το προσωπικό του ΥΠΕΣ του τομέα Μακεδονίας και Θράκης και της ΔΕΘ και τους ομιλητές, τους οποίους ευχαρίστησε για τη διαδικτυακή και φυσική συμμετοχή τους «σε αυτό το συνέδριο υψηλού επιπέδου», σε συνθήκες της πανδημίας του Covid-19, με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κάτι το οποίο στέλνει, όπως είπε, θετικά μηνύματα για το μέλλον, για «αλληλεγγύη», για «έμπνευση» και για «συνεργασία» .

«Συνοψίζοντας το διήμερο των εργασιών, έχω να επισημάνω ότι το σαφές πολιτικό μήνυμα που εκπέμπουμε σήμερα είναι πως το μέλλον της περιοχής μας συνολικά βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα ως δύναμη σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Βαλκανίων, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις από τις υποψήφιες χώρες. Η γεωγραφική μας γειτονιά έχει σήμερα ανάγκη από την έμπνευση προκειμένου να κάνει ένα ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Να αλλάξει επίπεδο και να μεταβεί στη νέα εποχή».

Ο κ. Καράογλου υπενθύμισε ότι πριν από 17 χρόνια, το 2003, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την «ιστορική ατζέντα της Θεσσαλονίκης». Πρόσθεσε, ότι η αμφίδρομη συνεργασία, σε κάθε περίπτωση, είναι η «αφετηρία για την ανάπτυξη σχέσεων αλληλοβοήθειας» και συνέχισε: «Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στους τομείς, της εκπαίδευσης, της διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, της τουριστικής ανάπτυξης, της βιώσιμης ενέργειας, των εμπορικών συναλλαγών».

«Έχουμε αυξημένη ευθύνη για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας στην περιοχή» είπε ο κ. Καράογλου. Υπογράμμισε ότι «η διεύρυνση της ευρωπαϊκής οικογένειας είναι ένα σημαντικό πολιτικό εργαλείο», ώστε «να ξεπεραστούν οι διαιρέσεις του παρελθόντος», στην εμπέδωση μιας «μακρόπνοης αναπτυξιακής προοπτικής» και μιας «γεωστρατηγικής επένδυσης για μια σταθερή, ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη» και συνέχισε: «Είναι, αν προτιμάτε, ένα πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού, των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Φυσικά, όλα τα παραπάνω πρέπει να συνοδεύονται από τους καθιερωμένους πυλώνες της διεύρυνσης, όπως είναι, οι σχέσεις καλής γειτονίας, η τήρηση του διεθνούς δικαίου και η διάθεση ειλικρινούς πρόθεσης συνεργασίας».

«Υπό αυτό το πρίσμα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοποίηση επιχειρηματικών ευκαιριών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού κλίματος και την αποτροπή του φαινομένου του brain drain. Περισσότερη Ευρώπη σημαίνει περισσότερη δύναμη και πολύ περισσότερη αισιοδοξία για τους λαούς μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Καράογλου επεσήμανε ότι αυτή η προοπτική ανάπτυξης μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους λαούς, μέσα και από την ενδυνάμωση της «γεωπολιτικής δυναμικής» των Βαλκανίων.

«Δεν προτείνω να ξεθωριάσουν οι αναμνήσεις. Προτείνω να χαράξουμε ένα νέο, ένα κοινό μέλλον. Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη διαδικασία ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των χωρών. Για εμάς δεν τίθεται δίλημμα “διεύρυνση ή εμβάθυνση”. Υπάρχει μονάχα η σκέψη και η άποψη για “περισσότερη Ευρώπη” και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλες οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε» είπε ο κ. Καράογλου και υπογράμμισε:

«Τα Βαλκάνια δεν είναι πια η παραμελημένη “γειτονιά” της Ευρώπης. Μπορούν να γίνουν περιοχή ειρήνης και συνεργασίας, προτάσσοντας το όφελος των λαών τους. Μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης, διότι εδώ υπάρχουν πάρα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης και ευημερίας. Μπορούν να γίνουν υπόδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση την ισόρροπη οικονομική μεγέθυνση, αλλά και τη σταθερότητα. Με ανταγωνιστική οικονομία, με θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και κοινωνική πρόοδο. Με σεβασμό ο ένας προς τον άλλον».

Τα συμπεράσματα του 2ου Baikan Forum

Ο κ. Καράογλου συνόψισε τα συμπεράσματα του Balkan Forum, αλλά και το ισχυρό μήνυμα που εκπέμπει προς τη Ε.Ε. για τις απαιτήσεις των χωρών και των λαών της περιοχής.

«Η λέξη “ενίσχυση” είναι αυτή που κυριαρχεί και στα συμπεράσματα που θα αποστείλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο κ. Καράογλου και πρόσθεσε:

«Προτείνουμε, πρώτον, την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Επιχειρηματικής Συνεργασίας Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα και Επιστημονικού Τομέα, δεύτερον, την ενίσχυση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων υποστήριξης των Τεχνολογικών Πάρκων και των καλών πρακτικών επιχειρηματικής καινοτομίας, τρίτον, την ενίσχυση των Προγραμμάτων Πράσινης Επιχειρηματικότητας και κυκλικής οικονομίας, τέταρτον, την ενίσχυση των προγραμμάτων RIS, των clusters Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των Πόλων καινοτομίας στη νέα προγραμματική περίοδο της Ε.Ε. για το 2021-2027».

Ο υφυπουργός πρότεινε ακόμη την ενίσχυση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων προγραμματική περίοδο 2021-2027 (πράσινος και ψηφιακός μετασχηματισμός Beyond Borders) και ενίσχυση πόρων σε διασυνοριακά και διακρατικά προγράμματα σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Ευρώπη.

Ο κ. Καράογλου πρότεινε, επίσης, τη συνέχιση του διακρατικού προγράμματος «Balkan – Med», «όπως ζητούν οι πέντε ενδιαφερόμενες χώρες» και φορείς της επιχειρηματικότητας, του περιβάλλοντος και της αυτοδιοίκησης και υπογράμμισε:

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στα Βαλκάνια στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της οικονομικής και περιβαλλοντικής διπλωματίας και της πράσινης συμφωνίας και κυκλικής οικονομίας».

Ο κ. Καράογλου συνέστησε, ακόμη, την προώθηση αποκεντρωμένων θεσμών και δομών συνέργειας των τομεακών και περιφερειακών Προγραμμάτων με τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας και την ενίσχυση της δημιουργίας και ανάπτυξης των Ευρωπαϊκών Ομίλων Εδαφικής Συνεργασίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υφυπουργός στη δημιουργία αποκεντρωμένης Επιτελικής Μονάδας ΕΣΠΑ 2021-2027 στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), στη συνέχιση της συνεργασίας της Διαχειριστικής Αρχής του Interreg με το ΥΠΕΣ και τους άλλους κυβερνητικούς και συλλογικούς φορείς των Βαλκανικών χωρών – που λειτουργεί κατά την τελευταία δεκαετία αποτελεσματικά με έδρα τη Θεσσαλονίκη – και στην «προώθηση μόνιμου θεσμού Βαλκανικού Οργανισμού συνεργασίας των Βαλκάνιων», καθώς και στη μελλοντική διοργάνωση του 3ου Balkan Forum με θέμα: «Βαλκάνια 2021-2031».

Στο 2ο Balkan Forum, συμμετείχαν 44 ομιλητές από κυβερνητικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς των Βαλκανίων, εκ των οποίων οι 22 ήταν Έλληνες και 22 από τις άλλες Βαλκανικές χώρες.

Επίσης εγγράφηκαν 321 σύνεδροι εκπρόσωποι φορέων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και συμμετείχαν διαδικτυακά στο συνέδριο, ενώ εκατοντάδες το παρακολούθησαν μέσω Live Streaming.

«Εύχομαι να απολαύσατε τη διαμονή στη Θεσσαλονίκη, όσοι είχατε φυσική παρουσία και ανανεώνουμε το ραντεβού μας τον Μάιο του 2021» είπε, κλείνοντας τις εργασίες του 2ου Balkan Forum, ο υφυπουργός.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ/ Φάνης Γρηγοριάδης)

ViaDiplomacy Newsroom