Θεσσαλονίκη: Στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος κατέθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Μ’ ένα στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, και το μήνυμα ότι «τα θύματα και οι επιζήσαντες δεν θα ξεχαστούν ποτέ», ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ τίμησε, σήμερα, τα χιλιάδες μέλη της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που αφανίστηκαν από το ναζιστικό μένος.

Συνοδευόμενος από τη γενική πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών προσήλθε στον χώρο στις 11 το πρωί, κατέθεσε στεφάνι παραμένοντας για λίγα λεπτά σιωπηλός μπροστά στο μνημείο και στη συνέχεια, σε δήλωσή του, υπογράμμισε την ανάγκη να μείνει η μνήμη ζωντανή, ενώ επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της χώρας του στην ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2021.

«Στέκομαι εδώ μαζί με τη γενική μας πρόξενο και τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, τον παλιό μου φίλο Δαυίδ Σαλτιέλ. Είμαστε εδώ, σήμερα, ενθυμούμενοι τα θύματα του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, τις δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που εκδιώχθηκαν, εκτοπίστηκαν και δολοφονήθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία. Τα θύματα και οι επιζήσαντες δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Αυτό είναι το βασικό μήνυμά μου. Μας υπενθυμίζουν την ευθύνη μας να καταπολεμήσουμε τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό, το μίσος κατά των Ρομά, την ομοφοβία και όλες τις άλλες μορφές προκατάληψης, σήμερα. Γι’ αυτό και η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να στηρίξει την κατασκευή του Μουσείου Ολοκαυτώματος εδώ, στη Θεσσαλονίκη, που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει φέτος. Είναι κοινό μας καθήκον να διατηρήσουμε ζωντανή τη φρικιαστική μνήμη της Σοά και να ενθαρρύνουμε τις κοινωνίες μας και κυρίως τις νέες γενιές να δεσμευτούν για μία ειρηνική, φιλελεύθερη, δίκαιη, δημοκρατική και διαφορετική Ευρώπη σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Ροτ.

Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του στην Ισραηλιτική Κοινότητα και ιδιαίτερα στον κ. Σαλτιέλ για τη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια κι έκανε μια σύντομη αναδρομή στο 2014, όταν άκουσε για πρώτη φορά εδώ, στη Θεσσαλονίκη, τα σχέδια της Κοινότητας για την ανέγερση του Μουσείου, το οποίο και ο ίδιος στήριξε από την πρώτη στιγμή. «Αυτό το πρότζεκτ είναι πολύ κοντά στην καρδιά μου. Δεν είναι όμως μόνο προσωπική μου δέσμευση αλλά και της (γερμανικής) κυβέρνησης και πολλών ανθρώπων στη χώρα μου», τόνισε, επισημαίνοντας πως «είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξουμε τους Έλληνες φίλους μας, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης γιατί δεν είναι ένα περιφερειακό, ένα εθνικό πρότζεκ, αλλά ένα πρότζεκτ ευρωπαϊκό και παγκόσμιο».

Δ. Σαλτιέλ: «Θεωρώ ότι φέτος θα ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος»

Τη χαρά του για την επίσκεψη του Μίχαελ Ροτ, ενός παλιού φίλου, όπως χαρακτηριστικά είπε, στη Θεσσαλονίκη, εξέφρασε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, υπογραμμίζοντας ότι ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών «ήταν από τους πρώτους που όταν έμαθε την ιδέα μας για το Μουσείο, είπε ότι αυτό θα το κάνουμε, θα βοηθήσουμε». Και πράγματι, συμπλήρωσε ο κ. Σαλτιέλ «από τότε, περιοδικά έρχεται, ενημερώνεται και αυτή τη φορά επειδή υπάρχει το ψήφισμα από τη Βουλή που δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Ισραηλιτική Κοινότητα να προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου, ήρθε να ενημερωθεί».

«Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι πραγματικά θεωρώ πως φέτος, το 2021, θα ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΙΣΕ.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου)

ViaDiplomacy Newsroom