Θετικές εξελίξεις για τις πυραυλακάτους κλάσης Ρουσέν και τον Μυκονιό (P-22)

Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στην Βουλή λύθηκε το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας, της πληρωμής των εργαζομένων της εταιρείας και φυσικά της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης των τριών πυραυλακάτων κλάσης Ρουσέν τύπου Super Vita. Επιπλέον στην τροπολογία περιλαμβάνεται η αποδέσμευση της πυραυλακάτου Μυκονιός (P-22) η οποία λίγες εβδομάδες μετά την επίσημη παράδοση της στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά την ολοκλήρωση εργασιών εκσυγχρονισμού της, είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από φωτιά που ξέσπασε στο μηχανοστάσιο του πλοίου κατα την διάρκεια εργασιών στο Ναύσταθμο Κρήτης.

Από τον Ιανουάριο του 2014 το σκάφος που συνέβη το ατύχημα, το πλοίο δεν χρησιμοποιείται και υπήρξαν σκέψεις αρχικά για την απόσυρση του κάτι που όπως φαίνεται άλλαξε, αφού οι εργασίες επισκευής της πυραυλακάτου θα πραγματοποιηθούν από άλλο φορέα επιλογής του υπουργείου.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης των τριών πυραυλακάτων τύπου Super Vita, το ελληνικό δημόσιο παραλαμβάνει από το ναυπηγείο την πυραυλάκατο Ρίτσος (P-71), προκειμένου να ολοκληρώσει τις προμήθειες υλικών, τις εργασίες και τις δοκιμές για την ενεργοποίηση του πλοίου, με χρήση του υπολειπόμενου συμβατικού τιμήματος.

Για τις υπόλοιπες δύο πυραυλακάτους Καραθανάσης (P-72) και Βλαχάκος (P-73) προβλέπεται η ολοκλήρωση της ναυπήγησης των σκαφών, χωρίς να απαιτείται η φορολογική και η ασφαλιστική ενημερότητα των ναυπηγείων, μέσω του προγράμματος αντισταθμιστικών ωφελημάτων (ΑΩ), συνολικής αξίας 9,1 εκατ. ευρώ, που απορρέει από υποχρέωση της κατασκευάστριας εταιρείας ΒAE Systems, την οποία υποκαθιστούν τα εν λόγω ναυπηγεία στη σχετική σύμβαση ΑΩ.

Η ρύθμιση περιλαμβάνει την μεταβίβαση από την εταιρεία BAE Systems στο Πολεμικό Ναυτικό τον εξοπλισμό των πυραυλακάτων, συνολικής αξίας 85 εκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για την απρόσκοπτη συνέχιση της ναυπήγησης των εν λόγω πυραυλακάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τις προτεινόμενες διατάξεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Άμυνας, δεν προκαλείται επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.