Θράκη – Ανεξέλεγκτη η παρέμβαση της Τουρκίας στις Δημοτικές Εκλογές

Μια από τις βασικές αλλαγές που εισάγει ο «Κλεισθένης» στην αυτοδιοίκηση είναι η θεσμοθέτηση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Αυτό σημαίνει ότι η κατανομή του συνόλου των εδρών κάθε Δημοτικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) θα γίνει στους συνδυασμούς που συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον Α΄ γύρο, ενώ η κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών θα γίνει με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα τους.

Μέχρι σήμερα, η συμμετοχή των Ελλήνων πολιτών (μουσουλμάνων) που πρόσκεινται ανοιχτά στο Τουρκικό Προξενείο και τις Παράλληλες Δομές (ψευτομουφτήδες), είχαν μια διακριτική στάση τόσο κατά τις προεκλογικές περιόδους, όσο και στην θητεία τους ως σύμβουλοι.

Ο «Κλεισθένης» όμως δίνει πλέον την δυνατότητα στους συμβούλους που θα εκλεγούν, και είναι πιστοί στο Τουρκικό Προξενείο, να έχουν άμεση παρέμβαση στα αυτοδιοικητικά χρησιμοποιώντας τον «Κλεισθένη» ως εργαλείο συνδιαλλαγής. Με αυτό τον τρόπο η Άγκυρα, έμμεσα, θα έχει την δυνατότητα παρέμβασης οδηγώντας την θεωρία “Των Μαλακών Συνόρων” και την συνδιοίκηση στο δεύτερο στάδιο όσο αφορά την περιοχή.

Αυτό που προβληματίζει έντονα το ΥΠΕΞ και την ΕΥΠ, είναι η “διασπορά” των πιστών στο Τουρκικό Προξενείου υποψηφίων συμβούλων σε όλους τους συνδυασμούς. Οι πολλοί συνδυασμοί και η προσπάθεια των υποψηφίων Δημάρχων να πάρουν την διοίκηση του δήμου τους, τους έχει κάνει ευάλωτους στις απαιτήσεις τους.

Μάλιστα το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, ειδικά στην Ξάνθη, όπου τέσσερις υποψήφιοι δήμαρχοι του νομού έχουν μπει στο μικροσκόπιο της ΕΥΠ, του ΥΠΕΞ και τριών Πρεσβειών. Ο φόβος όλων , ειδικά των Αμερικανών, είναι η Άγκυρα να μην χρησιμοποιήσει την Θράκη για να εξαγάγει τα τεράστια εσωτερικά προβλήματα της, αλλά κυρίως, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε μια περιοχή όπου ο ρόλος της στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση, είναι στο αποκορύφωμα της.

Οκτάι Γιλμάζ-δήμαρχος Γιλντιρίμ: Οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης (στην Ελλάδα) έχουν μεγάλη σημασία για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης

“Το να κάνεις εδώ εθνικισμό και να λες πως είσαι Τούρκος είναι εύκολο, το πραγματικά όμως δύσκολο είναι να τα εκφράζεις αυτά εκεί. Τέτοια είναι και η αποστολή που εκπληρώνετε εσείς εκεί. Eίμαι βέβαιος πως σε αυτή την εκλογική εκλογική διαδικασία, οι ομογενείς μας προστατεύοντας την ενότητα και την ομοψυχίας σας, θα βγούνε από αυτήν με το μέτωπο καθαρό. Σε εσάς που έχετε φιλοδοξίες σε αυτό τον ωραίο αγώνα, σας εύχομαι επιτυχίες”, όπως αναφέρει το tourkikanea.gr , αυτό είπε ομάδα επισκεπτών από την Δυτική Θράκη μεταξύ των οποίων ο Ριντβάν Αχμέτ-δήμαρχος Αρριανών και ο Γ.Γ. της Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής Νιχάτ Μπίνμπασι, επισκέφτηκαν τον Οκτάι Γιλμάζ-δήμαρχο του Γιλντιρίμ.

Ο Οκτάι Γιλμάζ ανέφερε πως η Δυτική Θράκη είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της τουρκικής περιοχής της καρδιάς και πρόσθεσε πως “Εμείς είμαστε σαν κλαδιά ενός μεγάλου πλάτανου. Για όσο εσείς εκεί είστε γαλήνιοι κι εμείς εδώ μπορούμε να είμαστε γαλήνιοι”

Ξεσηκώνουν τους μουσουλμάνους όλης της Θράκης τα στελέχη του DEB

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο κλίμα που δημιουργείται, έχουν και τα στελέχη του DEB. Με αφορμή την γιορτή  Κουράν Κουρσού, καλούν όλους τους μουσουλμάνους σε χωριό της Ξάνθης, Λευκόπετρα, να συμμετέχουν στο ρίζωμα του “Πλάτανου” και να δηλώσουν όλοι “είμαστε περήφανοι που είμαστε Τούρκοι”

Αυτό θα είναι εύκολο για μερικές εκατοντάδες μουσουλμάνους που έχουν Τουρκική Συνείδηση, αλλά θα είναι δύσκολο για χιλιάδες μουσουλμάνους Πομάκους οι οποίοι εκφοβίζονται ήδη μέσα από τα τζαμιά ώστε να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τουρκικό Προξενείο και οι ψευτομουφτήδες.

Αυτοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, περιμένουν να δούνε την συμμετοχή σε αυτή την γιορτή των υποψηφίων δημάρχων. Η συμμετοχή θα χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από το Προξενείο, αλλά θα καταδείξει και το μέγεθος της πολιτικής συναλλαγής.

 

ViaDiplomacy Newsroom