Θράκη: Υπό το βλέμμα Υπουργείου Εξωτερικών και Αμερικανών η υποψηφιότητα Περιφερειάρχη

“Στην Αλεξανδρούπολη έχουμε μια ιδιαίτερη δραστηριότητα από τον ρωσικό παράγοντα και από κάποιους που συνδέονται με τον ρωσικό παράγοντα, είναι γνωστό. Δε νομίζω ότι δεν το ξέρετε και εσείς”; Αυτό απάντησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε ερώτηση τοπικού καναλιού στην Αλεξανδρούπολη, οι παρεμβάσεις του οποίου το τελευταίο διάστημα μόνο τυχαίες δεν είναι.

Την ακριτική πόλη ο Νίκος Κοτζιάς και οι Έλληνες διπλωμάτες την θυμούνται πολύ καλά από ένα γεγονός το οποίο πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί, αφού ο Ρωσικός παράγοντας το εκμεταλλεύεται μέχρι και σήμερα

Το 2016, κι ενώ ήδη βρίσκονταν σε ισχύ κυρώσεις και περιορισμοί στις οικονομικές σχέσεις με την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη, τις οποίες είχε καταλάβει αθόρυβα στρατιωτικές δυνάμεις (της Ρωσίας) χωρίς διακριτικά, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Russia Today ότι η περιφέρεια της Συμφερόπολης Κριμαίας και το Εμπορικό Επιμελητήριο Εβρου , όπου Πρόεδρος ήταν και είναι μέχρι σήμερα ο Χριστόδουλος Τοψίδης, υπέγραψαν συμφωνία σε θέματα εμπορικά, οικονομικά, πολιτιστικά. «Το ενδιαφέρον μας είναι πολύ σοβαρό. Μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, λαμβάνοντας υπόψη πως η πόλη (της Αλεξανδρούπολης) είναι ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια, που δίνει τη δυνατότητα ανταλλαγής προϊόντων παρακάμπτοντας τα Δαρδανέλια και τον Βόσπορο. Επιπλέον ο Εβρος είναι περιοχή με πολύ αναπτυγμένη γεωργία και κτηνοτροφία, από την οποία τρέφεται σχεδόν όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσαμε να δούμε ποιες είναι οι ανάγκες των δύο πλευρών για να  υλοποιήσουμε εμπορική ανταλλαγή με ό,τι είναι αναγκαίο» είχε πει ο δήμαρχος στην συνέντευξή του. «Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στην Κριμαία δεν θα εμποδίσουν τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών» κατέληξε.

Στο υπουργείο εξωτερικών και στην Αμερικανική Πρεσβεία σήμαινε συναγερμός. Ειδικά στην Αμερικανική Πρεσβεία ήταν – και είναι – πέρα από βέβαιοι ότι ήταν τέτοιο η σοβαρότητα της ενέργειας, όπου η άγνοια , τουλάχιστον, ήταν εγκληματική.

Η υποψηφιότητα που θορύβησε το Υπουργείο Εξωτερικών

Το θέμα ξεχάστηκε στο εσωτερικό της χώρας μέχρι που ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης δήλωσε την πρόθεση του να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης της ευαίσθητης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

Πολλοί στην Θράκη αναφέρουν ότι ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, είναι αρκετά έμπειρος και απορούν με το λάθος του

Σε λίγες ημέρες ο Αμερικανός Πρέσβης βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη και επισκέπτεται το Εμπορικό Επιμελητήριο και κατά την είσοδο του όπου τον υποδέχεται ο Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Τζέφρι Πάιατ του ζητά να διορθώσει άμεσα το συμβάν με την Συμφερόπολης. Οι Αμερικανοί φοβούνται ότι στην περίπτωση που ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αλεξανδρούπολης εκλεγεί Περιφερειάρχης, οι Ρώσοι θα εκμεταλλευτούν το γεγονός της Συμφερόπολης και θα χρησιμοποιούν τον ισχυρό θεσμό του Περιφερειάρχη για να το κεφαλοποιήσουν.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης υποδέχεται τον Τζέφρι Πάιατ. Ο Αμερικανός Πρέσβης του ζητά να λύσει άμεσα το πρόβλημα που δημιούργησε στην Ε.Ε και την συμμαχία

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα την Ελληνική πλευρά και τους Αμερικανούς, είναι ότι μέχρι σήμερα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης δεν έχει καμιά ενέργεια για να διορθώσει εκείνο το ολέθριο σφάλμα.

Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες του viadiplomacy.gr, η ξαφνική και γρήγορη απομάκρυνση του άλλου υποψήφιου Περιφερειάρχη από την Ξάνθη, Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη, και μεταπήδηση της βασικής του ομάδας στον Χριστόδουλο Τοψίδη δεν περνά απαρατήρητη, “στην συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να ληφθούν όλες οι παράμετροι υπόψη” ανέφερε η πηγή

Προβληματισμός στην Νέα Δημοκρατία

Έντονος είναι και ο προβληματισμός στην Νέα Δημοκρατία, με το κόμμα της Πειραιώς να βρίσκεται κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να στηρίξει το κόμμα την υποψηφιότητα του νυν Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Όμως ο κύριος όγκος των περιφερειακών συμβούλων, και από τα βασικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή, απογοητευμένη από την διοίκηση του, αποφάσισαν να κατεβάσουν το δικό τους ανεξάρτητο υποψήφιο, τον Κωνσταντίνο Ζαγναφέρη.

Ο Χριστόδουλος ΤΟψίδης κατά την επίσκεψη του στον άλλον υποψήφιο Κωνσταντινο Ζαγναφέρη. Μετά το τέλος της συνάντησης σε λίγες ώρες δημοσιοποιήθηκε Δελτίο Τύπου με το οποίο ο τελευταίος ανακοίνωνε την αποχώρηση του και την στήριξη στο Χ.Τοψίδη

Μέχρι εκείνη την στιγμή ο Χριστόδουλος Τοψίδης, δεν συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια, και γενικά είναι μια υποψηφιότητα που ακούγεται στα πλαίσια της παραπολιτικής. Και μόλις σε δέκα ημέρες όλα αλλάζουν, ο Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης αποσύρεται, η ομάδα του πηγαίνει στον Χριστόδουλο Τοψίδη και ο οποίος την περασμένη Κυριακή ανακοινώνει το ψηφοδέλτιο του.

Η Νέα Δημοκρατία βλέπει να έχει καταφέρει να “σκουπίσει” το πρόβλημα με τον TAP που δημιουργήθηκε στην Καβάλα, και που μπορούσε να φτάσει μέχρι την διακοπή της χρηματοδότησης του έργου, και να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα στην Αλεξανδρούπολη.

Να σημειώσουμε ότι ο Περιφερειάρχης στην περιοχή τα επόμενα χρόνια θα είναι κυριολεκτικά ένας μικρός πρωθυπουργός. Είναι τέτοια τα έργα που θα υλοποιηθούν, όπου θα θέσουν την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα στο επίκεντρο των εξελίξεων.

 

ViaDiplomacy Newsroom