Θράκη: Το τουρκικό προξενείο στοχοποιεί τον Άνθιμο Αλεξανδρουπόλεως και την Εκκλησία της Ελλάδας

Οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ Άνθιμου για το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη στις Ευρωεκλογές κα την επικράτηση του ΚΙΕΦ σε δύο από τους τρεις νομούς (Ξάνθης, Ροδόπης) προκάλεσε την αντίδραση του πολιτικού ισλάμ της Θράκης.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η Εφημερίδα Millet , της οποίας ο εκδότης συνδέεται με το τουρκικό παρακράτος της Θράκης και το βαθυκρατικό πολιτικό ισλάμ απηύθυνε απάντηση προς τον Μητροπολίτη Άνθιμο στοχεύοντας τους κύκλους της Εκκλησίας της Ελλάδας με απώτερο σκοπό τον εκφοβισμό όλων όσοι αντιδρούν με την άνοδο ΄του ακροδεξιού ισλαμοφασιστικού κόμματος DEB-ΚΙΕΦ.

Οι δηλώσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμου αναφέρονται στην κοινή πεποίθηση των Θρακιωτών ότι η στάση του DEB-ΚΙΕΦ de facto και de jure θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια τάξη και ασφάλεια στην Ελληνική Θράκη , παραβιάζοντας την Συνθήκη της Λωζάνης, παραβιάζοντας της Ελληνική Έννομη Τάξη!

Το κείμενο της Millet πρέπει να ενταχθεί στην συνιστώσα του “θρησκευτικού εθνικισμού” όπως τείνει να την εκφράσει εντός του DEB-ΚΙΕΦ ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Χουσεΐν Μπαλτατζή.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο-απάντηση των ισλαμιστών της Θράκης:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
Millet Bati Thrakya Tuklerinin Gazetesi

Dedeağaç Mitropolitinden Türk Azınlığa aba altından sopa:
Bakış açımız değişmeli

13 Haziran 2024
Millet Bati Thrakya Tuklerinin Gazetesi

Seçim sonuçlarının ardından kilise menşeli yapılan açıklamalar, Yunanistan’da azınlık politikalarına dair endişeleri artırdı.

Avrupa Parlamentosu 2024 seçimlerinden sonra Türk Azınlığın kurduğu Dostluk Eşitlik Barış DEB Partisi’nin elde ettiği başarı, Yunanistan’ın çeşitli kesimlerinde yankı uyandırdı. Dedeağaç Mitropoliti Anthimos, (DEB) Partisi’nin bu başarısının Yunanistan için tehlikeli olduğunu belirterek, bölgedeki Azınlığın yeterince entegre edilemediğini ve bu nedenle onlara yönelik bakış açısının değişmesi gerektiğini söyleyerek artık entegre etmenin ötesine geçecek politikalara ihtiyaç duyulduğunu ima ederek aba altından sopa gösterdi.

Mitropolit Anthimos’un bu açıklamaları, Yunanistan’ın özellikle milli konular ve (Türk, Makedon vs.) azınlık siyaseti üzerindeki tutumunu gözler önüne sermektedir. Yunan kilisesi liderleri, özellikle başpiskopos ve mitropolitler, zaman zaman Türk ve İslam karşıtı açıklamalarıyla dikkat çekmektedir. Bu tür açıklamalar, Türk azınlığı hedef göstererek onları tehdit etmekte ve kamu düzeni, bölge ve dünya barışını tehlikeye atmaktadır.

Mitropolit’in daha önce İslam ve Peygamberini hedef alan nefret içerikli açıklamaları, tüm İslam dünyasının tepkisini çekmişti. Bu tür söylemler, dini ve etnik gerilimleri körüklemekte ve toplumsal barışa zarar vermektedir. İnsan haklarına saygı, her birey ve kurumun temel sorumluluğudur ve bu hakların korunması, toplumsal huzurun sağlanması için elzemdir.

Yunanistan’daki azınlıkların entegrasyonunu destekleyecek ve ötekileştirmeyi önleyecek politikaların geliştirilmesi, hem ülkenin iç huzuru hem de uluslararası barış açısından büyük önem taşımaktadır. Bu noktada Avrupa Parlamentosu seçimlerinin sonuçları milli tehdit olarak görülmektense tüm taraflar için bir dönüm noktası olarak görülmelidir.

(μτφ) Έμμεση προειδοποίηση απο τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως:
Πρέπει να αλλάξει η οπτική μας.

13 Ιουνίου 2024
Μιλλέτ Εφημερίδα Τούρκων Δυτ. Θράκης

Οι δηλώσεις που έγιναν από την Εκκλησία, μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών, αύξησε τις ανησυχίες ως προς την μειονοτική πολιτική στην Ελλάδα.

Αίσθηση δημιούργησε σε διάφορες κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα, η επιτυχία του κόμματος ΚΙΕΦ, που ίδρυσε η τουρκική μειονότητα, μετά τις Ευρωεκλογές 2024.

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, εμμέσως προειδοποίησε υπονοώντας, ότι η επιτυχία του ΚΙΕΦ, είναι επικίνδυνη για την Ελλάδα και ότι δεν ενσωματώθηκε αρκετά η μειονότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι για αυτό το λόγο πρέπει να αλλάξει η οπτική απέναντι σε αυτή και ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που θα ξεπεράσουν τις πολιτικές τις ενσωμάτωσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Μητροπολίτη Άνθιμου, αποκαλύπτει την γραμμή της Ελλάδας, ειδικότερα στα εθνικά θέματα και στα μειονοτικά (Τούρκοι, Μακεδόνες κλπ).

Οι αρχηγοί της Ελλαδικής Εκκλησίας, ειδικότερα ο Αρχιεπίσκοπος και Μητροπολίτες, τραβάνε την προσοχή, κατά καιρούς, με τις δηλώσεις κατά των Τούρκων και του Ισλάμ.

Τέτοιου είδους δηλώσεις, έχουν ως στόχο την Τουρκική μειονότητα και απειλώντας την, θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια/τοπική ειρήνη και τη δημοσία ασφάλεια.

Ο Μητροπολίτης προκάλεσε την αντίδραση του Ισλαμικού κόσμου, σχετικά με δηλώσεις μίσους, στοχοποιώντας τον Προφήτη και το Ισλάμ, που είχε κάνει στο παρελθόν.

Τέτοιου είδους ρητορική, υποσκάπτει θρησκευτικές και εθνικές εντάσεις και ζημιώνει την κοινωνική ειρήνη.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι βασική υποχρέωση κάθε ατόμου και θεσμού και η προστασία αυτών, είναι σημαντική για την εξασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης.

Η ανάπτυξη πολιτικών που θα εμποδίσει την αποξένωση και που θα στηρίζει την ενσωμάτωση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, έχει μεγάλη σημασία για την διεθνή ειρήνη και για την εσωτερική γαλήνη της Χώρας.

Στο σημείο αυτό, τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, να ερμηνευθούν ως σημείο καμπής για όλες τις πλευρές και όχι ως εθνική απειλή.

ViaDiplomacy Newsroom