Θρήνος σε ολόκληρη την Ελλάδα για το πλήρωμα του ελικοπτέρου ΠΝ-28

Δυστυχώς και τα τρία μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου ΠΝ-28 τύπου ΑΒ-212 βρέθηκαν νεκρά στην νήσο Κίναρο όπου και κατέπεσε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες κατά την διάρκεια άσκησης εντοπισμού στόχων επιφανείας στο πλαίσιο της άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.

Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αποτελείτο από τους Ανθυποπλοίαρχους Τουλίτσης Αναστάσιος (κυβερνήτης) με περισσότερες από 1300 ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του, Πανανάς Κωνσταντίνος (συγκυβερνήτης) και τον μηχανικό Ανθυπασπιστής Ευαγγέλου Ελευθέριο.

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ (F-466) όταν στις 2:45 χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες.

Στις 03.30 ενημερώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η μοναδική κάτοικος του νησιού η οποία και ξεκίνησε την αναζήτηση των συντριμμιών του ελικοπτέρου τα οποία εντόπισε σε μια χαράδρα.

Στις 04.40 ένα δεύτερο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εντόπισε με θερμική κάμερα τα συντρίμμια του ελικοπτέρου και στις 07:01 το πρωί βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου σε απόκρημνη περιοχή της Κινάρου.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου βρέθηκαν σε ύψος 295 μέτρα πολύ ψηλότερα από το ύψος των 130 μέτρων που προβλεπόταν το ελικόπτερο να ίπταται. Το ελικόπτερου πετούσε με ταχύτητα 80 μιλίων την ώρα, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι 5-6 μποφόρ.

Οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος εντοπίστηκαν στις 11.00 στην ξηρά σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το σημείο της πρόσκρουσης οι έρευνες συνεχίζονται για το τρίτο μέλος του πληρώματος.

Την ίδια στιγμή που πέντε φρεγάτες και μια πυραυλάκατος του Πολεμικού Ναυτικού ξεκίναγαν τις έρευνες για το πλήρωμα του ελικοπτέρου η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ σύμφωνα με την οποία η ελληνική επιχείρηση έρευνας και διάσωσης ήταν παράνομη και ζητούσε την ανάληψη της αρμοδιότητας πραγματοποίησης των ερευνών.

Δυστυχώς τι άλλο θα μπορούσε κανείς να περιμένει από ένα λαό που κατά ομολογία των στρατιωτικών του ηγετών δολοφονούσε δικούς του ανθρώπους για την επίτευξη των πολιτικών στόχων της Άγκυρας στην Κύπρο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.