Τι (δεν) έγινε στην Ουάσιγκτον για το χρέος – Μας ζητούν επώδυνα μέτρα

Στις εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα εστιάζει η Wall Street Journal, κατόπιν των επαφών που προηγήθηκαν στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.
«Ακόμη και αν η Ελλάδα λάβει την ελάφρυνση χρέους, θα χρειαστεί περισσότερες επίπονες οικονομικές μεταρρυθμίσεις από ό,τι υπολογίζει τώρα» αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα.
Επικαλούμενη τις δηλώσεις του Πολ Τόμσεν, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι το ΔΝΤ ανησυχεί ότι η τρέχουσα μεταρρυθμιστική προσπάθεια προσκρούει σε πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
«Η Ελλάδα έχει βιώσει μία σειρά πολιτικών κρίσεων και κυβερνητικών αλλαγών κατά τη διάρκεια της κρίσης» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Θα μπορούσε να βιώσει ακόμη μία, εφόσον η κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της τους προσεχείς μήνες» σπεύδει να προσθέσει.

Το δημοσίευμα έρχεται την ίδια στιγμή που ενισχύονται οι ανησυχίες για νέα καθυστέρηση στην υπόθεση της επίλυσης του προβλήματος του χρέους. Οι συζητήσεις στην Ουάσιγκτον δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά πήγε έχοντας στα χέρια της το ισχυρό όπλο του μεγάλου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Από επίσημα χείλη δεν υπήρξαν εκείνες οι αναφορές που θα έδιναν «ανάσα» στην ελληνική κυβέρνηση. Αλλωστε, οι κυβερνητικοί βουλευτές περιμένουν μαζί με τα μέτρα που καλούνται να ψηφίσουν, και είναι ιδιαίτερα επώδυνα, και μια γενναία ρύθμιση του χρέους. Ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα δυσκόλευαν πολύ τη θέση της κυβέρνησης καθώς μόνο τα αντίμετρα δεν είναι ισχυρό επικοινωνιακό αντίβαρο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξε λύση για το χρέος καθώς παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωπαίων ενώ οι Γερμανοί θα ήθελαν να συζητήσουν το ζήτημα μετά τις εκλογές τους, τον Σεπτέμβριο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει αν θα μπορούσε να το αντέξει πολιτικά η ελληνική κυβέρνηση, έστω κι αν αυτή την περίοδο ζει στο ρυθμό του υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες το πλέον πιθανό σενάριο είναι να έρθει η τρόικα στην Αθήνα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να δοθεί η δόση για να γίνουν οι πληρωμές τον Ιούλιο και από τον Σεπτέμβριο και μετά να υπάρξουν εξελίξεις για το θέμα του χρέους.

imerisia.gr

ViaDiplomacy Newsroom