Τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων CH-47D Chinook στο Ηράκλειο της Κρήτης εξετάζει το ΓΕΣ

Τον προγραμματισμό για την δημιουργία μιας νέας μονάδας της Αεροπορίας Στρατού στο Ηράκλειο της Κρήτης ανακοίνωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην πόλη με αφορμή την τελετή ονομασίας των ΔΕΑ της 2015 Β’ ΕΣΣΟ στη ΣΕΑΠ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα defenceline.gr ο Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης δήλωσε ότι το ΓΕΣ εξετάζει με μεγάλο ενδιαφέρον η δυνατότητα μόνιμης παρουσίας ελικόπτερων CH-47D Chinook στις εγκαταστάσεις της 126 Σμηναρχίας Μάχης, η οποία πρόσφατα διέκοψε την λειτουργία της στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Η νέα μονάδα της Αεροπορίας Στρατού θα εξοπλιστεί με αριθμό από τα 10 CH-47D Chinook που πρόκειται στο μέλλον να προμηθευτεί η Ελλάδα από τα αποθέματα του Αμερικανικού Στρατού.

Με τον τρόπο αυτό οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αξιοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές της 126 Σμηναρχίας Μάχης, δημιουργώντας μια νέα μονάδα σε ένα στρατηγικό σημείο για την άμυνα του νοτίου Αιγαίου.

Όπως σημείωσε ο Αρχηγός του ΓΕΣ ο σχεδιασμός για την ίδρυση της νέας μονάδας σχετίζεται φυσικά και με τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας, όμως η παραπάνω πρόταση αποτελεί μια εξαιρετική επιχειρησιακή πρωτοβουλία αξιοποιώντας τις υπάρχουσες υποδομές, αλλά και την 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού η οποία εδρεύει στα Χανιά.

Η Ταξιαρχία από το 2009 φέρει την ιστορική ονομασία «V Μεραρχία Κρητών», ενώ το 2013 ενεργοποιήθηκε σύμφωνα με την Νέα Δομή Δυνάμεων ως Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία μετά από μια προετοιμασία που διήρκησε τρία χρόνιαμε κατόπιν διαταγής του τότε Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγου Φραγκούλη Φράγκου.

Η 5η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία Πεζικού περιλαμβάνει ένα Λόχο Διοικήσεως, το 547ο Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού το οποίο βρίσκεται στο Ρέθυμνο, το 5ο Τάγμα Υποστήριξης και ένα Λόχο διαβιβάσεων.

Στο 547ο Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού χορηγήθηκαν τα περασμένα τέσσερα χρόνια σύγχρονος ατομικός εξοπλισμός όπως τυφέκια M-16A2, κράνη kevlar, νέες εξαρτύσεις, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες αλλά και βαρέα όπλα όπως όλμοι Ε-44Ε1 των 81χλστ, ΠΑΟ Μ2 Carl Gustav, πολυβομβιδοβόλα GMG των 40χλστ, ενώ συνεχείς είναι οι ασκήσεις αερομεταφοράς με CH-47D Chinook και C-130H Hercules που πραγματοποιεί η μονάδα από τα τέλη του 2013.

Η Ταξιαρχία αξιολογήθηκε επιτυχώς ως Αερομεταφερόμενη στα μέσα Νοεμβρίου του 2013 κατά την διάρκεια της άσκησης Μίνωας 13.

Κατά την διάρκεια της άσκησης το 547ο Αερομεταφερόμενο Τάγμα Πεζικού μαζί με σημαντικό αριθμό εφέδρων αναπτύχτηκε σε δύο νησιά των Δωδεκανήσων με ελικόπτερα CH-47SD Chinook και C-130H Hercules καλύπτοντας ένα σημαντικό τομέα του νοτίου Αιγαίου.

Όπως επεσήμανε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης η μονάδα μπορεί να αξιοποιήσει την σημαντική δεξαμενή πολύ καλά εκπαιδευμένων επιστράτων εφέδρων που διαβιούν στην Κρήτη και να αναπτυχτεί στα Δωδεκάνησα ακόμη και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.