Τι κρύβει η πρόταση του Ιράν για την επαναφορά του αγωγού Nabucco

Το Ιράν προτείνει την αναβίωση του σχεδίου για το αγωγό φυσικού αερίου Nabucco που περιορίζει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο ανακατεύοντας εκ νέου τη γεωπολιτική «τράπουλα» της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο Ιρανός πρέσβης στη Σόφια Αμπντολάχ Νορούζι σε πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας  Μπόικο Μπορίσοφ επανάφερε το θέμα του αγωγού Nabucco. Ο Νορούζι δήλωσε σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο novinite ότι «ένα από τα μέσα για τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι η χρήση του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco με τη σύμπραξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν»

Υποστήριξε ότι εάν το σχέδιο για το Nabucco επανέλθει και συνδεθεί με το Ιράν τότε ο αγωγός θα μπορεί να αυξήσει τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου σε ετήσια βάση από 12 δις. κυβικά μέτρα (bcm) σε 70 bcm.

Το έργο του αγωγού Nabucco προτάθηκε για πρώτη φορά το 2002 και οι συμμετέχοντες χώρες Τουρκία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Αυστρία, υπέγραψαν το 2009 διακυβερνητική συμφωνία Ωστόσο, το σχέδιο του Nabucco εγκαταλείφθηκε το 2013 καθώς το Αζερμπαϊτζάν, η κύρια πηγή εφοδιασμού για το φυσικό αέριό του, προτίμησε τον Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Το Ιράν είχε προταθεί ως πιθανή πηγή φυσικού αερίου, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας του αμφιλεγόμενου πυρηνικού του προγράμματος το έθεσαν εκτός διαδικασίας. Όμως εάν υπογραφεί συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον – Τεχεράνης για το πυρηνικό πρόγραμμα τότε το Ιράν θα είναι έτοιμο να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.