Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Obama στη Χιροσίμα

Στις 10 Μαΐου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Ιαπωνία για να παρακολουθήσει τη σύνοδο κορυφής του τελικού G7 στην Ise-Shima. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, θα συνοδεύσει ο Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στη Χιροσίμα.

Σκοπός του Ομπάμα όπως έχει πει και παλαιότερα είναι να υπάρξει ενας κόσμος χωρίς πυρηνικά όπλα. για αυτό το λόγο η επίσκεψη στη Χιροσίμα έχει ιδιαίτερη πολιτική σημασία. Το γεγονός πως ο πρωθυπουργός Άμπε θα συνοδεύσει το Ομπάμα σε αυτή την επίσκεψη δείχνει την διάθεση της χώρας του να συμβαδίσει με τον σκοπό αυτό.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί, ο Ομπαμα, δεν έχει σκοπό να κάνει κάποια δήλωση που να έχει έστω και λίγο απολογητικό χαρακτήρα για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή.

Το μεγάλο ερώτημα εδώ είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει την επίσκεψη στη Χιροσίμα πριν τη συνάντηση του G7,  αν αυτό θα είναι ένα μεγάλο θέμα συζήτησης στην ίδια τη συνάντηση, και αν αποσπάσει την προσοχή από τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντα όπως την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομικές προκλήσεις που οι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν. Ως οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής, θα είναι επίσης μια δοκιμασία για τον Abe να διασφαλιστεί ότι η συζήτηση για την Ise-Shima θα λάβει την προσοχή που της αξίζει, χωρίς να επισκιαστεί εντελώς από την επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα.

πηγή:thediplomat.com

ViaDiplomacy Newsroom