Τι πραγματικά έπληξαν οι ΗΠΑ στη συριακή αεροπορική βάση Al-Shayrat

Η πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Αμερικανικού Ναυτικού στην Συριακή αεροπορική βάση Al-Shayrat προκάλεσε ποικιλία σχολιασμών και αναλύσεων για τους στόχους που επιδιώκει η κυβέρνηση των ΗΠΑ τόσο στην Συρία, όσο και σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή ακόμη δε και στην Άπω Ανατολή, αφού αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν την άποψη ότι η επίθεση αυτή αποσκοπούσε να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας και στην Βόρεια Κορέα.

Δυστυχώς όμως ο αριθμός των αναλύσεων για το τι πραγματικά επλήγη στην εν λόγω βάση ήταν πολύ μικρότερος αν και η καταγραφή των πληγμάτων και των αποτελεσμάτων αυτών μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις των ΗΠΑ τουλάχιστον στην Συρία.

Σύμφωνα με πηγές το Αμερικανικό Ναυτικό εκτόξευσε 59 πυραύλους cruise τύπου BGM-109 Tomahawk Land Attack Missiles (TLAM), ενώ ένας ακόμη δεν εκτοξεύτηκε την τελευταία στιγμή.

Από τα 59 βλήματα τα 58 σύμφωνα με τους Αμερικανούς έπληξαν την αεροπορική βάση ένα βλήμα δεν έφτασε στον προορισμό του, αν και οι Ρώσοι δηλώνουν ότι μόλις 23 βλήματα κατάφεραν να χτυπήσουν την βάση χωρίς να αναφέρεται κάτι για την τύχη των υπολοίπων.

Συνολικά 44 στόχοι επλήγησαν στην αεροπορική βάση ορισμένοι εκ των οποίων με δύο πυραύλους

Η αεροπορική βάση Al-Shayrat αποτελεί την έδρα της 50ης Αεροπορικής Ταξιαρχίας στην οποία ανήκουν τα Σμήνη 675 εξοπλισμένο με μαχητικά MIG-23 και τα Σμήνη 677 και 685 εξοπλισμένα με αεροσκάφη Su-22 (συνολικά 33 αεροσκάφη Su-22).

Επιπλέον στην βάση είχε αναπτυχτεί από τις αρχές του 2016 μια δύναμη ελικοπτέρων των Ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων η οποία αποτελείτο από τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα Mi-35 τέσσερα επιθετικά ελικόπτερα M-24, επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 και ένα μεταφορικό ελικόπτερο τύπου Mi-8/17. Επιπλέον έξι ρυμουλκούμενα πυροβόλα των 152 χλστ τύπου 2A65 Msta-B της 120ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού του Ρωσικού Στρατού είχαν αναπτυχτεί νότια της βάσης.

Η αεροπορική βάση Al-Shayrat η οποία βρίσκεται 32 χλμ νότια ανατολικά της πόλης Homs διέθετε 40 ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών και δυο διαδρόμους από-προσγειώσεων συνολικού μήκους 3 χλμ και 3,2 χλμ. αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το περιοδικό Defense & Foreign Affairs Strategic Policy, η βάση Al-Shayrat αποτελούσε συμπληρωματική εγκατάσταση της αεροπορικής βάσης στην Λατάκεια η οποία ακόμη και σήμερα αποτελεί την βασική υποδομή των Ρωσικών Δυνάμεων στην Συρία.

Στην αεροπορική βάση Al-Shayrat η Ρωσία μετέφερε το στρατιωτικό υλικό που προοριζόταν από την Ρωσία για τις Συριακές Ένοπλες Δυνάμεις και από εκεί γινόταν η κατανομή του στις επιμέρους μονάδες του Συριακού Στρατού.

Πριν από την Αμερικανική επίθεση η κυβέρνηση Τράμπ είχε ενημερώσει την Μόσχα και έτσι τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Σύριοι είχαν απομακρύνει όπως αποδείχτηκε, σημαντικό μέρος του στρατιωτικού υλικού.

Έτσι ενώ αρχικά υπήρχαν Αμερικανικές πληροφορίες για την καταστροφή 20 αεροσκαφών τύπου Su-22 Fitter, αρκετών MiG-23 και ολίγων βομβαρδιστικών τύπου Su-24 Fencer, τελικά, μόλις 9 αεροσκάφη MiG-23 και Su-22 τα οποία βρίσκονται σε υπόστεγα για επισκευή και δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, καταστράφηκαν σύμφωνα με Συριακές και Ρωσικές πηγές.

Επιπλέον όπως φάνηκε από τα βίντεο που οι Ρώσοι δημοσίευσαν, το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών της βάσης δεν επλήγησαν γεγονός που επιβεβαιώθηκε την επόμενη ημέρα με την απογείωση αεροσκάφους Su-22 Fitter το οποίο συμμετείχε σε αποστολές υποστήριξης χερσαίων δυνάμεων στην περιοχή της Homs.

Από τους Αμερικανικούς βομβαρδισμούς καταστράφηκαν συνολικά 13 διπλά ενισχυμένα καταφύγια αεροσκαφών (συνολικά επλήγησαν από 23 πυραύλους) εκ των οποίων τα 6 ήταν άδεια, 5 χώροι συντήρησης αεροσκαφών, 10 αποθήκες πυρομαχικών και 8 χώροι αποθήκευσης καυσίμων, μια πυροβολαρχία αντιαεροπορικών πυραύλων SA-6 μαζί με το ραντάρ της και το κέντρο διοίκησης και ελέγχου τμήμα των διαδρόμων επλήγησαν, αλλά σύντομα επισκευάστηκαν, ο πύργος ελέγχου και το κέντρο ελέγχου επιχειρήσεων της βάσης.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.