Τι σημαίνει για το Κόσοβο η Συμφωνία των Πρεσπών

Η κύρωση από το κοινοβούλιο στα Σκόπια της συμφωνίας των Πρεσπών με τις προβλεπόμενες συνταγματικές τροποποιήσεις, έτυχε ευμενών σχολίων, από τις γειτονικές χώρες, που εκτιμούν ότι θα έχει ευεργετικό αντίκτυπο στην ευρύτερη περιοχή.

Ξεχωρίζει η δήλωση του προέδρου του Κοσσόβου Χακιμ Θάτσι, ότι η συμφωνία μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.

Μετά την διευθέτηση-υπό την προϋπόθεση ότι η συμφωνία θα κυρωθεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που εύκολα ή δύσκολα εκτιμάται ότι θα γίνει- της εκκρεμότητας Αθήνας και Σκοπίων για το όνομα, τα βλέμματα στρέφονται στο Κόσοβο όπου βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Ε. Ε πολιτικός διάλογος ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς με στόχο της επούλωση της πιο επικίνδυνης πληγής της βαλκανικής σήμερα.

Κατά τους διεθνείς παρατηρητές οι προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα θα στραφούν πλέον στην  διευθέτηση των διαφορών που συντηρούν  την  ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου-Πρίστινας ώστε να εμπεδωθούν η  ειρήνη και η σταθερότητα στη βαλκανική.

Ο πρόεδρος Θατσι με αφορμή την υπερψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών στα Σκόπια, προανήγγειλε εξελίξεις, άμεσα,  στο Κοσσοβαρικό.

«Το έτος 2019 θα πρέπει να είναι έτος μεγάλων αποφάσεων και για το Κόσοβο. Το έτος κατά το οποίο η αιώνια σύγκρουση μεταξύ Κοσσόβου και Σερβίας πρέπει να τερματιστεί με μια οριστική και συνολική συμφωνία για την ειρήνη και την εξομάλυνση των διακρατικών σχέσεων» έγραψε στο Facebook. Εν αναμονή εξελίξεων  (και)στο Κόσσοβο φαίνεται  ότι η συμφωνία των Πρεσπών, θα προκαλεί  ντόμινο θετικών εξελίξεων στα Βαλκάνια.

ViaDiplomacy Newsroom