Τιγκράι: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει ότι εμποδίζεται η παράδοση επισιτιστικής βοήθειας

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ κάλεσε χθες να ανοίξουν δρόμοι ζωτικής σημασίας για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τιγκράι, προειδοποιώντας ότι η εμπόλεμη αυτή περιοχή της Αιθιοπίας, η οποία ήδη απειλείτο από λιμό, κινδυνεύει να δει τις προμήθειές της σε τρόφιμα να εξαντλούνται.

Οχηματοπομπή του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) δέχθηκε επίθεση τη 18η Ιουλίου στην μοναδική οδό που επιτρέπει τη συνέχιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τιγκράι, που περνάει από τη Σεμέρα, την πρωτεύουσα της γειτονικής επαρχίας Αφάρ, τόνισαν τα Ηνωμένα Έθνη την προηγουμένη.

Περίπου 150 φορτηγά με τρόφιμα και άλλες προμήθειες είναι αποκλεισμένα στη Σεμέρα «εν αναμονή αδειών ασφαλείας» ενώ άλλα 44 αναχώρησαν προχθές Τρίτη προς την κατεύθυνση της Τιγκράι, διευκρίνισε το OCHA.

Η συγκεκριμένη οδός έχει αποκτήσει ζωτική σημασία για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τιγκράι μετά την καταστροφή τον Ιούνιο γεφυρών σε άλλους οδικούς άξονες.

Η τελευταία αυτοκινητοπομπή είχε φθάσει στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της Τιγκράι, τη 12η Ιουλίου, και οι μερίδες που μετέφερε δεν θα αρκέσουν παρά ως αύριο Παρασκευή, υπογράμμισε το OCHA, εξηγώντας πως τα τρόφιμα για περίπου 4.000 υποσιτιζόμενα παιδιά κοντεύουν να εξαντληθούν.

Έπειτα από μήνες εντάσεων, ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, ο Άμπι Άχμεντ, ο κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης του 2019, έστειλε τον Νοέμβριο του 2020 τον ομοσπονδιακό στρατό στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, οι εχθροπραξίες, στις οποίες ενεπλάκησαν επίσης στρατεύματα της γειτονικής Ερυθραίας, συνεχίστηκαν και, στα τέλη Ιουνίου, αντάρτες προσκείμενοι στο TPLF ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας.

Η συνεχιζόμενη σύρραξη επιδεινώνει την ανθρωπιστική κρίση: 400.000 άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση λιμού στην Τιγκράι, τονίζει ο ΟΗΕ.

«Οι ελλείψεις υλικού, καυσίμων και εξοπλισμού επικοινωνίας αναμένεται να οδηγήσουν στην αναστολή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων μέσα σε δύο εβδομάδες», προειδοποίησε το OCHA, που υπολογίζει ότι οι ανάγκες απαιτούν τη μεταφορά εφοδίων με 600 φορτηγά σε εβδομαδιαία βάση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ κάλεσε εξάλλου για πολλοστή φορά τις αντιμαχόμενες πλευρές να προστατεύουν τους αμάχους και τους εργαζόμενους των οργανώσεων αρωγής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ViaDiplomacy Newsroom