Τηλεχειριζόμενο Τ-14 Armata και Drones επί του T-15 Armata ετοιμάζει η εταιρεία Uralvagonzavod (Video)

Στην περεταίρω αναβάθμιση των δυνατοτήτων του άρματος μάχης Τ-14 Armata και του τεθωρακισμένου οχήματος μάχης (ΤΟΜΑ) T-15 Armata προτίθεται να προχωρήσει η εταιρεία Uralvagonzavod η οποία κατασκευάζει και τα δύο οχήματα.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Oleg Sienko η Uralvagonzavod σχεδιάζει την ανάπτυξη μιας έκδοσης του Τ-14 Armata χωρίς πλήρωμα. Το νέο άρμα μάχης θα είναι τηλεχειριζόμενο κατά το πρότυπο του πυροσβεστικού άρματος που η εταιρεία έχει αναπτύξει χρησιμοποιώντας το σασί του T-72.

Το συγκεκριμένο όχημα αξιοποιεί το σασί του σοβιετικού άρματος μάχης επί  του οποίου έχει εγκατασταθεί δεξαμενή νερού με πιεστικό μηχάνημα για την κατάσβεση πυρκαγιών όπου κανένα άλλο όχημα δεν μπορεί να προσεγγίσει.

Αξιοποιώντας την τεχνολογία που έχει αναπτυχτεί και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί η Uralvagonzavod επιδιώκει να αναπτύξει μια τηλεχειριζόμενη έκδοση του άρματος διατηρώντας τις δυνατότητες του άρματος δηλ. την χρήση του κύριου πυροβόλου, του τηλεχειριζόμενου πολυβόλου της οροφής και των συστημάτων αυτοπροστασίας του Τ-14 Armata.

Όπως σημείωσε ο διευθυντής της εταιρείας μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 20 άρματα μάχης  Τ-14 Armata στο Ρωσικό Στρατό για δοκιμές.

Σύμφωνα με τον Oleg Sienko αυτή την περίοδο το άρμα δοκιμάζεται με ένα κινητήρα απόδοσης 1.350 ίππων ο οποίος επιτρέπει στο όχημα να κινείται επί οδοστρώματος με ταχύτητα 80 χλμ/ώρα αν και ο κινητήρας ChTZ 12Н360 (A-85-3A) που θα φέρει θα έχει απόδοση 1.500 ίππους.

Όσον αφορά τον οπλισμό του άρματος η εταιρεία εργάζεται πάνω στην εγκατάσταση ενός νέου πυροβόλου των 152 χλστ το οποίο όπως σημείωσε ο διευθυντής της Uralvagonzavod χάρις στην τεράστια ισχύ του δεν χρειάζεται η ανάπτυξη νέων εξελιγμένων πυρομαχικών.

Σύμφωνα με τον Oleg Sienko μια βολή από το πυροβόλο των 152 χλστ μπορεί να τινάξει στον αέρα τον πύργο των αντίπαλων αρμάτων μάχης.

Συνολικά υπολογίζεται ότι θα κατασκευαστούν 2.300 Τ-14 Armata για το Ρωσικό Στρατό τα οποία θα αντικαταστήσουν το σύνολο των αρμάτων μάχης που αυτή την περίοδο διαθέτει.

Το επόμενο σχέδιο της εταιρείας είναι η εγκατάσταση μικρών ανιχνευτικών drones στα ΤΟΜΑ T-15 Armata.

Σύμφωνα με την εταιρεία η χρήση των συστημάτων αυτών θα επιτρέπει στα ΤΟΜΑ να έχουν καλύτερη αντίληψη της καταστάσεως που επικρατεί στις περιοχές που βρίσκονται μπροστά από αυτά.

Το νέο αερόχημα θα είναι ρωσικής κατασκευής και θα αποτελεί βασικό εξοπλισμό του ΤΟΜΑ T-15 Armata επιτρέποντας στο πλήρωμα του να έχει καλύτερη επίγνωση της τακτικής κατάστασης

 

https://www.youtube.com/watch?v=UdR3aLZgQvA

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.