Τηλεφωνική επικοινωνία Ντριάν – Σάρατζ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, τον επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, από τον οποίο ζήτησε να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να σταματήσουν οι «ξένες παρεμβάσεις» στη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Σάρατζ, ο Γάλλος υπουργός εξέφρασε «την ανησυχία της χώρας του για την τεταμένη κατάσταση στη Λιβύη», διαβεβαιώνοντας ότι οι προσπάθειες που καταβάλλει το Παρίσι έχουν ως στόχο την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να κηρυχθεί γρήγορα εκεχειρία, κάτι που θα επιτρέψει να ξαναρχίσει ο πολιτικός διάλογος, στον οποίο κεντρικό ρόλο θα πρέπει να έχει ο ΟΗΕ.

Ο Λε Ντριάν είπε ότι η χώρα του «απορρίπτει κάθε ξένη παρέμβαση, όποιος και αν είναι ο χαρακτήρας ή η προέλευσή της».

Αυτή ήταν η δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Λε Ντριάν με τον Σάρατζ από τις 31 Μαΐου.

«Οι τρέχουσες πολιτικές πρωτοβουλίες δεν έχουν ως στόχο την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση», ανέφερε στην ίδια ανακοίνωση ο Σάρατζ, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες «πολιτικές πρωτοβουλίες» αναφέρεται. Κατά τον Σάρατζ, πρόκειται «περισσότερο για ελιγμούς που έχουν ως μοναδικό στόχο να εξευρεθεί κάποιος ρόλος για συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που τον Απρίλιο του 2019 ξεκίνησε μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, όπου εδρεύει η GNA.

Ο Σάρατζ υπογράμμισε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αρθεί ο αποκλεισμός των πετρελαιοπηγών από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στον Χάφταρ και να ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου.

(πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom