Τηλεφωνική επικοινωνία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Γιαίρ Λαπίντ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Γιαίρ Λαπίντ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τετάρτη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των δύο χωρών για τον επαναδιορισμό των πρεσβευτών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών.

Οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν τα βήματα που έγιναν προς την εξομάλυνση των σχέσεων στο πλαίσιο των όρων που συμφωνήθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Isaac Herzog.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν είπε στον Λαπίντ ότι η Τουρκία θα λάβει άμεσα μέτρα για τον διορισμό νέου πρεσβευτή στο Ισραήλ.

Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία υποστηρίζει την ανάπτυξη βιώσιμης συνεργασίας και διαλόγου με το Ισραήλ στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι οι δύο χώρες θα επαναδιορίσουν πρεσβευτές την Τετάρτη, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο στις προσπάθειες των δύο χωρών για εξομάλυνση των σχέσεων.

Τον Μάιο, ο Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Ισραήλ, την πρώτη επίσκεψη Τούρκου υπουργού Εξωτερικών εδώ και 15 χρόνια.

Το Ισραήλ και η Τουρκία αποφάσισαν να αποκαταστήσουν τους πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς και θα στείλουν πρεσβευτές ο ένας στη χώρα του άλλου μετά από μια σταθερή βελτίωση των σχέσεων, δήλωσε επίσης την Τετάρτη το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Yair Lapid.

ViaDiplomacy Newsroom