Την αεροπορική βάση Gardabiya νότια της Σύρτης κατέλαβε το ISIS

Μετά την κατάληψη της πόλης Ντέρνα και της Σύρτης στις ακτές της Μεσογείου, οι δυνάμεις του ISIS κατέλαβαν το βράδυ της Πέμπτης και την αεροπορική βάση Gardabiya την μεγαλύτερη της Λιβύης η οποία βρίσκεται νότια της πόλης Σύρτη.

Οι δυνάμεις των εξτρεμιστών ισλαμιστών είχαν καταλάβει νωρίτερα το λιμάνι και το κέντρο της Σύρτης, καθώς και το τοπικό συγκρότημα μεταφοράς και συγκέντρωσης ύδατος του προγράμματος Great Man-Made River το οποίο μεταφέρει από το ασβεστολιθικό σύστημα υπογείων υδάτων της Νουβίας με υπόγειο δίκτυο αγωγών νερό στις παραθαλάσσιες περιοχές της Λιβύης.

Το συγκεκριμένο συγκρότημα εγκαταστάσεων βρίσκεται μόλις 25 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης και προστατεύονταν όπως και το αεροδρόμιο από την 166η Ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της κυβέρνησης της Τρίπολη η οποία στηρίζεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα την Τουρκία το Κατάρ και το Σουδάν.

Η 166η Ταξιαρχία υποχώρησε δυτικά της πόλης και εγκαταστάθηκε στο σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού 20 χλμ από την Σύρτη.

Από την αεροπορική βάση Gardabiya επιχειρούσαν αεροσκάφη τα οποία βομβάρδιζαν τις θέσεις των δυνάμεων της κυβέρνησης του Τομπρούκ που είναι και η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη.

Η πτώση του αεροδρομίου στα χέρια του ISIS έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ του διοικητή της 166ης Ταξιαρχίας η οποία προέρχεται από την πόλη Μισράτα και της κυβέρνησης της Τρίπολης καθότι όπως δήλωσε ο διοικητής της στρατιωτικής μονάδας Mohamed Ahusan η Τρίπολη δεν παρείχε στην 166η Ταξιαρχία εφόδια και πυρομαχικά εγκαίρως ώστε να μπορέσει να ανακόψει την προέλαση του ISIS προς τα νότια και δυτικά της Σύρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι άνδρες του ISIS ελέγχουν το κέντρο της πόλης, το αεροδρόμιο τις ανατολικές και νότιες προσβάσεις της, ενώ μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πόλη.

Οι δυνάμεις της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης προσπαθούν να εδραιώσουν την παρουσία τους στην βορειοκεντρική Λιβύη αποκτώντας πρόσβαση σε ένα δεύτερο λιμάνι μετά από αυτό την πόλης Ντέρνα στην ανατολική Λιβύη ουσιαστικά κόβοντας την Λιβύη στην μέση με το δυτικό τμήμα να ελέγεται από την κυβέρνηση της Τρίπολης και το ανατολικό από την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Τομπρούκ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.