Την αυτονομία της πόλης Cizre στο τουρκικό Κουρδιστάν κήρυξε η κουρδική οργάνωση YDG-H

Ένα ακόμη βήμα προς την απόσχιση του τουρκικού Κουρδιστάν έκαναν τα στελέχη παρακλαδιού της κουρδικής οργάνωσης PKK που από το 1984 μάχεται το τουρκικό κράτος αποσκοπώντας στην απόσχιση από την Τουρκία και ανεξαρτησία του Κουρδιστάν. Πιο συγκεκριμένα εκατοντάδες μέλη του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νέων (YDG-H) ανακήρυξαν την αυτονομία των συνοικιών Sur και Nur της πόλης Cizre η οποία βρίσκεται στην επαρχία Şırnak στα σύνορα με την Συρία.

Η ομάδα των στελεχών του κινήματος ξεκίνησαν να σκάβουν ορύγματα και να ανεγείρουν τοίχο στις περιοχές που ελέγχουν στην πόλη Cizre. Επιπλέον η οργάνωση ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στην τουρκική Αστυνομία και Στρατό την πρόσβαση στις περιοχές που ελέγχουν. Η ανακοίνωση της αυτονομίας πραγματοποιήθηκε κατα την διάρκεια συνέντευξης τύπου όπου τα μέλη του YDG-H ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν επαναστατήσει ο κουρδικός λαός στην Τουρκία όλα όσα οι Κούρδοι έχουν κερδίσει στην Συρία και στο Ιράκ θα χαθούν.

Για να τεκμηριώσουν την τοποθέτηση τους αυτοί τα στελέχη του κινήματος επικαλέστηκαν την κατάσταση στην συριακή πόλη Kobani όπου αν και είχε απελευθερωθεί από τους μαχητές του κόμματος YPG βρέθηκε σε δυσμενή θέση υπό την απειλή της κατάληψης της από το ISIS λόγω την αποκοπής της από τα λοιπά ελεγχόμενα από τους Κούρδους εδάφη και τον αποκλεισμό της από την τουρκική κυβέρνηση η οποία έκλεισε τα σύνορα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.