Την Αγία Σοφία θα επισκεφθεί ο Έλληνας Πρωθυπουργός

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την αυριανή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνταντινούπολη, που λειτουργεί ως μουσείο.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, ο Αλέξης Τσίπρας θα ξαναγηθεί στην Αγία Σοφία, προτού αναχωρήσει για τη Θεολογική Σχολής Χάλκης.

Το κλίμα στη γειτονική χώρα για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι αρκετά καλό και, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στόχος και από τις δύο πλευρές είναι να πέσουν οι τόνοι.

Το πρόγραμμα του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκινάει με την επίσκεψη στην Αγκυρα αύριο το μεσημέρι. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναμένεται να συζητήσουν βασικά θέματα που απασχολούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αναμένεται να συζητηθούν οι συνεχείς παραβιάσεις, οι προσφυγικές ροές, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, τα ενεργειακά, οι προοπτικές οικονομικών συνεργασιών και φυσικά το Κυπριακό. αλλά και η ενίσχυση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων στη Θράκη, σε Κων/πολη, Ιμβρο και Τένεδο.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της μη έκδοσης των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατηγορούνται πως συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ερντογάν και διέφυγαν στην Ελλάδα, όπου τους δόθηκε άσυλο.

Επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό στη Χάλκη

Η επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει ιδιαίτερα υψηλό συμβολισμό, καθώς για πρώτη φορά θα πάει εκεί Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην “άδικη αναστολή της λειτουργίας” της σχολής σε λειτουργία που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη σημειώνοντας τον συμβολισμό που έχει η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο συγκεκριμένο σημείο.

«Θα συζητήσουμε τα κοινά μας προβλήματα, θα παραστεί εις τους εορτασμούς για τον Ιερό Φώτιο, θα έχουμε την εόρτιον συνεστίαση και ελπίζομεν ότι εις τας σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας αυτή η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού θα συμβάλει καταλυτικά και αποφασιστικά, ώστε αυτές οι σχέσεις να βελτιωθούν για το καλό αμφοτέρων των πλευρών”, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Όπως έγραφε το newpost.gr, η επιλογή δεν είναι τυχαία από την κυβέρνηση, όπως και η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών Μάρκου Μπόλαρη τον Μάρτιο στην Ίμβρο. Η θρησκευτική διπλωματία αποτελεί μέρος της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, την οποία, όπως υποστηρίζει το Μαξίμου, υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας.

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αναμένεται να τεθεί από τον Αλέξη Τσίπρα στον Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση να ελπίζει να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις.

ViaDiplomacy Newsroom