Την αγορά 10 C-130J Hercules εξετάζει η Γερμανική Αεροπορία

Ακόμη μια ευρωπαϊκή χώρα μετά την Γαλλία πρόκειται να αποκτήσει το μεταγωγικό αεροσκάφος C-130J Hercules της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin.

Σύμφωνα με το Reuters η Γερμανική Αεροπορία εξετάζει το ενδεχόμενο να παραγγείλει 10 C-130J Hercules παρά την συμμετοχή του Βερολίνου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάπτυξης και παραγωγής του μεταγωγικού αεροσκάφους A400M της Airbus Defence & Space.

Όπως αναφέρουν το Reuters η Γερμανική Αεροπορία η οποία έχει παραγγείλει 53 A400M έναντι αρχικής παραγγελίας για 60 μονάδες προτίθεται να αγοράσει επιπλέον 10 αεροσκάφη C-130J Hercules.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η Γερμανία προτίθεται να αγοράσει τα 10 C-130J Hercules είναι οι επιχειρησιακοί περιορισμοί του A400M, αφού όπως σημειώνεται το ευρωπαϊκό μεταγωγικό είναι πολύ μεγάλο σε διαστάσεις και ειδικότερο το πλάτος του περιορίζοντας την αξιοποίηση του από την Γερμανική Αεροπορία σε αρκετά από τα αεροδρόμια όπου πιθανόν θα χρειαστεί να επιχειρήσει.

Εάν τελικά η Γερμανική Aεροπορία παραγγείλει 10  C-130J Hercules τότε θα είναι η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα κατασκευής του A400M και έχει παραγγείλει το συγκεκριμένο αεροσκάφος και παρόλα αυτά επιλέγει να αποκτήσει το αμερικανικής κατασκευής μεταγωγικό C-130J Hercules.

Η πρώτη ήταν η Γαλλία η οποία στις αρχές του χρόνου ανακοίνωσε την απόφαση της να παραγγείλει 4 C-130J Hercules έναντι 650 εκατ. δολαρίων παρα το γεγονός ότι έχει θέσει παραγγελία για 50 A400M και έχει παραλάβει 8 από αυτά.

Η παραγγελία αυτή μαζί με την γερμανική εφόσον υλοποιηθεί έρχονται να συμπληρώσουν μια ακόμη μεγάλη παραγγελία του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας η οποία ανακοινώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015 και περιλαμβάνει την αγορά σε πρώτη φάση 32 C-130J Hercules διαφορετικών εκδόσεων με συνολικές διακλαδικές απαιτήσεις για 78 αεροσκάφη.

Αναλυτικότερα το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιθυμεί να αγοράσει και να παραλάβει μέχρι το 2020 συνολικά 30 MC-130J, 13 HC-130J και 29 C-130J-30 για την Αεροπορία των ΗΠΑ καθώς και 6 ιπτάμενα τάνκερ KC-130J για τους Πεζοναύτες.

Επιπλέον το υπουργείο διατηρεί το δικαίωμα για την μελλοντική παραγγελία  5 αεροσκαφών HC-130J για την Ακτοφυλακή.

Το συνολικό κόστος για τα 78+5 αεροσκάφη φτάνει τα 5,3 δις δολάρια εκ των οποίων το 1 δις δολάρια θα διατεθεί για τα πρώτα 32 αεροσκάφη. Εκτός από αυτά τα αεροσκάφη η Lockheed Martin παρέδωσε στο αμερικανικό υπουργείο Άμυνας την περίοδο 2003-2008 συνολικά 60 C-130J Hercules.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί και η ελληνική συμμετοχή στα παραπάνω κατασκευαστικά προγράμματα αφού η ΕΑΒ είναι ο αποκλειστικός κατασκευαστής του κεντρικού τμήματος της ατράκτου του C-130J Hercules που αντιστοιχεί στο 30% του αεροσκάφους για κάθε αεροσκάφος που κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στις ΗΠΑ.

Μάλιστα τον περασμένο Ιούνιο η ΕΑΒ υπέγραψε με την αμερικανική εταιρεία συμβόλαιο διάρκειας 4 ετών συνολικού ύψους 72 εκατ. δολαρίων για την περεταίρω συνεργασία των δύο εταιρειών στην κατασκευή από την ΕΑΒ του κεντρικού τμήματος του μεταγωγικού αεροσκάφους.

Οι νέες παραγγελίες θα οδηγήσουν σε νέα συνεργασία των δύο εταιρειών για αρκετό χρονικό διάστημα στο μέλλον και περισσότερα έσοδα και θέσεις εργασίας για την ελληνική εταιρεία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.