Την ανάπτυξη νέων δυνάμεων της Frontex στο ανατολικό Αιγαίο ζήτησε η Ελληνική κυβέρνηση

Με αίτημα της Ελληνικής κυβέρνηση η Frontex πρόκειται να αναπτύξει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίο προσωπικό της δύναμης RABIT (Rapid Border Intervention Teams) δηλ των Ομάδων Ταχείας Παρέμβασης Συνόρων.

Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Frontex σήμερα το πρωί 4 Δεκεμβρίου και αναφέρει ότι το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης κατατέθηκε χτες 3 Δεκεμβρίου.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού οργανισμού θα αξιολογήσει το αίτημα εντός 5 ημερών και θα αποφασίσει εάν θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός RABIT.

Εάν τελικά εγκριθεί το αίτημα τότε η Frontex θα ζητήσει από τα μέλη κράτη την αποστολή στα ελληνικά νησιά προσωπικού και εξοπλισμού ώστε να ενισχυθεί η υποδομή για την φύλαξη των ελληνικών –ευρωπαϊκών συνόρων.

Η Frontex διαθέτει ήδη στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 16 περιπολικά σκάφη και δύο ελικόπτερα μαζί με 195 άτομα προσωπικό.

Το ελληνικό αίτημα έρχεται μόλις μια ημέρα μετα την συμφωνία μεταξύ του οργανισμού και της Ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη δυνάμεων της Frontex στα σύνορα της χώρας μας με την ΠΓΔΜ.

Η ανάπτυξη των δυνάμεων του Ευρωπαϊκού οργανισμού θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.